V primerjavi s septembrom je najbolj upadel v prometu in skladiščenju, je danes objavil državni statistični urad.

Skupni obseg prodaje se je oktobra v primerjavi z mesecem prej zmanjšal za 1,8 odstotka. V trgovini se je skrčil za 1,7 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa za 1,0 odstotka.

Med storitvenimi dejavnostmi je obseg prodaje najbolj porasel v gostinstvu (+3,6 odstotka). Povečal se je tudi v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (+0,8 odstotka), drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (+0,6 odstotka) ter poslovanju z nepremičninami (+0,5 odstotka). Upadel pa je v prometu in skladiščenju (-2,8 odstotka) ter strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (-0,4 odstotka).

V primerjavi z oktobrom lani je bil skupni obseg prodaje večji za 3,9 odstotka. V storitvenih dejavnostih je porasel za 5,1 odstotka, v trgovini pa za 2,4 odstotka.

Povečal se je v petih od šestih skupin storitvenih dejavnosti, najbolj v gostinstvu (+14,9 odstotka). Sledile so strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (+9,5 odstotka), informacijske in komunikacijske dejavnosti (+7,5 odstotka), promet in skladiščenje (+2,9 odstotka) ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti (+1,7 odstotka). Zmanjšal se je le v poslovanju z nepremičninami (-3,9 odstotka).

V prvih desetih mesecih letos je bil skupni obseg prodaje medletno večji za 11,2 odstotka. Rast v storitvenih dejavnostih je bila 13,4-odstotna, v trgovini pa 7,6-odstotna. Obseg prodaje se je povečal v petih od šestih skupin storitvenih dejavnosti, najbolj v gostinstvu (+59,0 odstotka). Upadel je samo v poslovanju z nepremičninami (-0,4 odstotka).