Njihova skupna površina bo merila nekaj več kot 204.000 kvadratne mere, kar je za okoli tretjino več od površine stavb, predvidenih z avgusta izdanimi dovoljenji. Za stanovanja so izdali 452 gradbenih dovoljenj, največ jih bodo zgradili v savinjski regiji.

Za stanovanjske stavbe je bilo septembra izdanih 278 gradbenih dovoljenj, kar je šest odstotkov več kot avgusta, za nestanovanjske stavbe pa so jih izdali 324, kar je 47 odstotkov več, so sporočili s statističnega urada.

Površina načrtovanih stanovanjskih stavb bo znašala 94.652 kvadratnih metrov in bo večja za osem odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa je predvidena v velikosti 109.376 kvadratnih metrov oz. 59 odstotkov večja. Povečala se je predvsem zaradi načrtovane gradnje večstanovanjskih stavb ter večjih trgovskih in skladiščnih stavb, so zapisali statistiki.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi septembra, je predvidena gradnja 452 stanovanj; to je za 47 odstotkov več stanovanj kot po gradbenih dovoljenjih iz meseca prej. V enostanovanjskih stavbah jih je bilo načrtovanih 249 oz. tri odstotke več, v večstanovanjskih stavbah pa 186 stanovanj oz. skoraj trikrat tolikšno kot prejšnji mesec.

V stanovanjskih stavbah za posebne družbene skupine je bilo predvidenih 14 stanovanj, v nestanovanjskih stavbah pa tri stanovanja.

Največ stanovanj je bilo načrtovanih v savinjski statistični regiji, 96 ali 21 odstotkov vseh; 93 stanovanj ali skoraj 21 odstotkov vseh je bilo predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji, 81 ali 18 odstotkov vseh pa v podravski statistični regiji. V preostalih regijah jih je bilo načrtovanih manj, najmanj v zasavski statistični regiji, in sicer dve stanovanji.