Slovenija je na mesečni ravni beležila daleč največji padec, na letni ravni pa je bila med državami z največjo rastjo.

V območju z evrom je bil oktobra na mesečni ravni obseg del na stavbah manjši za 0,8 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za en odstotek, je danes objavil evropski statistični urad.

V celotni Uniji je bil mesečni padec gradbenih del na stavbah 0,6-odstoten, na gradbenih inženirskih objektih pa 0,5-odstoten.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje padce zaznale Slovenija (–6,1 odstotka), Nemčija in Slovaška (po –2,2 odstotka) ter Francija (–2,0 odstotka). Največjo rast so medtem dosegle Romunija in Švedska (po +3,0 odstotka), Španija (+1,4 odstotka) in Avstrija (+1,3 odstotka).

V medletni primerjavi je bil obseg del na stavbah v območju z evrom manjši za 0,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,2 odstotka. V celotnem EU-ju so pri stavbah zaznali 0,5-odstotni padec, pri inženirskih objektih pa 1,8-odstotno rast.

Največje padce so v primerjavi z lanskim oktobrom imele Finska (–7,3 odstotka), Švedska (–4,6 odstotka) in Belgija (–3,5 odstotka). Na drugi strani so imele največjo rast Romunija (+9,2 odstotka), Španija (+8,3 odstotka), Poljska (+7,5 odstotka) in Slovenija (+7,2 odstotka).