S tem bo prispevala k vzpostavitvi nove kreditne linije, namenjene pospešitvi okrevanja malih in srednje velikih podjetij, podjetij z večjo tržno vrednostjo in občin po epidemiji covida-19, so sporočili iz EIB.

Sredstva bodo na voljo podjetjem iz kmetijstva, predelovalne industrije in storitvenega sektorja, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Hkrati si bodo lahko ta denar izposodile tudi občine za izboljšanje infrastrukture, za ukrepe za zaščito okolja in za energetsko učinkovitost, za spodbujanje gospodarstva, ki temelji na znanju, ter za financiranje projektov, ki ponujajo lokalne odgovore na epidemijo.

EIB s to operacijo nadaljuje podporo Sloveniji, njenim podjetjem in lokalnim oblastem, so izpostavili v tej banki. Dodali so, da je bolj dostopno in prožno financiranje ključno za hitrejše okrevanje po epidemiji. "Želimo si, da bi Slovenija krizo prebrodila tako hitro, kot je mogoče, tako da bo lahko država še naprej rasla in se razvijala, ustvarjala in ščitila delovna mesta, s tem pa dohodke državljanov, ter bo sposobna prispevati k svetovnemu boju zoper podnebne spremembe," je dejala podpredsednica EIB, zadolžena za Slovenijo, Liljana Pavlova.

Direktor sklada Matjaž Ribaš pa je izpostavil, da je njihova naloga ponuditi programe in finančne produkte za regionalni razvoj Slovenije. Z novim posojilom EIB bodo po njegovih besedah izboljšali finančne programe za projekte podjetij in lokalno infrastrukturo v pocovidnem obdobju. "S tem ne bomo le zaščitili delovnih mest in dohodkov ljudi, temveč v nekaterih primerih tudi podpirali odpiranje novih podjetij, rast plač in ustvarjanje novih delovnih mest," je dodal.