Ta je po letu 2022 lani znova poslovala pozitivno. Pred vplačilom v blagajno Zpiza je ustvarila dobiček v višini 114,9 milijona evrov. Razprava je tekla tudi o kadrovskih razmerah na zavodu.

Kapitalska družba je tudi lani zagotavljala dodatna sredstva za pokojninsko blagajno. Tako je Zpizu lani nakazala 65 milijonov evrov, je razvidno iz predstavitve letnega poročila Kapitalske družbe, ki so ga predstavili na seji sveta Zpiza.

Po letu 2022, ko je družba predvsem zaradi negativnih donosnosti na delniških in obvezniških trgih poslovala z izgubo, je bilo poslovanje v letu 2023 ponovno pozitivno. Družba je ustvarila dobiček v višini 49,9 milijona evrov po vplačilu v Zpiz. Celotni donos je znašal 143,5 milijona evrov, brez vplačila v Zpiz pa bi znašal 208,5 milijona evrov.

Po navedbah Zpiza je poslanstvo Kapitalske družbe poleg zagotavljanja dodatnih sredstev za pokojninsko blagajno tudi učinkovito upravljanje Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja Republike Slovenije. Vrednost sredstev sklada je konec leta 2023 dosegla 931,2 milijona evrov, vanj pa je bilo vključenih 50.622 zavarovancev oziroma članov. Lani je vrednost izplačanih poklicnih pokojnin znašala 5,1 milijona evrov in se je v primerjavi z letom 2022 povečala za 18 odstotkov.

Člani sveta Zpiza so na današnji seji med drugim obravnavali tudi poročilo o realizaciji ukrepov iz analize kadrovskega položaja, ki ga je predstavila direktorica sektorja za pravne, kadrovske in organizacijske zadeve Ajša Hajzeri.

Spomnila je, da ima zavod zadnjih nekaj let težave pri pridobivanju kadra in se spopada s pomanjkanjem zaposlenih. Med razlogi za odhode zaposlenih in težave pri pridobivanju novih delavcev je navedla nizke plače za nekatera delovna mesta in veliko obremenjenost, med drugim zaradi številnih sprememb zakonodaje.

Člane sveta so zanimali konkretni podatki o številu odhodov in prihodov zaposlenih v zadnjih petih letih. Nekateri člani so opozorili, da slaba plača ne more biti edini razlog za odhod delavca. Člani sveta so sprejeli sklep, po katerem bo svet izvajanje ukrepov glede kadrovske situacije Zpiz preverjal polletno.