Kljub drugačnim napovedim pa ni sprejela predloga novele zakona o rudarstvu, ki naj bi prepovedal obsežno hidravlično lomljenje ter odpravil sistemske pomanjkljivosti.

S predlogom novele zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije se rok za zaključek zapiralnih del RTH z doslej predvidenega obdobja konec lanskega leta podaljšuje na konec leta 2023. Kot so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu, bo družba v tem obdobju lahko izvedla dokončanje zapiralnih del ter upravnih postopkov za popolno in trajno opustitev izvajanja rudarskih del. Izvedla bo lahko tudi postopek likvidacije družbe.

Določila je smernice za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), s katerimi znižuje frekvenco poročanja DUTB o določenih vsebinah. T.i. slaba banka tako ministrstvu ne bo več poročala mesečno, ampak četrtletno. Znižanje frekvence poročanja ne vpliva negativno na nadzor, ki ga izvaja ministrstvo za finance, saj ta zakonski nadzor ne temelji na periodičnih poročilih, temveč na pravici zahtevati vse dokumente in informacije, ki so potrebni za opravljanje nadzora, pojasnjujejo na ministrstvu.

Vlada je sprejela polletno poročilo ministrstva za finance o učinkih izvedenih ukrepov za krepitev stabilnosti bank za prvo letošnje polletje. Poročilo tako med drugim ugotavlja, da NLB in Nova KBM dosegata kapitalske zahteve, ki jih je v okviru procesa nadzorniškega pregledovanja in vrednotenja določil pristojni nadzornik.

Alojzu Durnu je vlada še za pol leta podaljšala funkcijo vršilca dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za finance. Durn je bil za v.d. generalnega sekretarja imenovan 15. marca, in sicer najdlje za pol leta. Ker javni natečaj za novega generalnega direktorja ni uspel, bo Durn ta položaj zasedal do imenovanja generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, a najdlje do 14. marca 2022.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o določitvi finančnih uradov Finančne uprave RS. Z njo izvajanje nadzora s področja transfernih cen z generalnega finančnega urada prenaša na posebni finančni urad, hkrati pa na generalnem finančnem uradu določa izvajanje finančnega nadzora, ki izhaja iz finančne preiskave. Namen sprememb je kakovostnejše, enotnejše in notranje bolj povezano opravljanje procesov nadzora v finančni upravi.

Vlada je sklenila Darsu omogočiti vknjižbo lastninske pravice na nepremičninah, ki v naravi ležijo v območju, namenjenem dejavnosti vzdrževanja avtocest na avtocesti Višnja Gora - Bič. Dars je lastninsko pravico že pridobil leta 2010 neposredno na podlagi zakona, zagotovitev vknjižbe v zemljiško knjigo, ki bo imela publicitetni učinek tudi nasproti tretjim osebam, pa je obveznost države. V korist države se vknjiži prepoved odtujitve in obremenitve, razen ustanavljanja služnosti.

Sprejela je spremenjen poslovni in finančni načrta Slovenskega regionalno razvojnega sklada za letos. Skladno s spremembami se sklad usmerja v spodbujanje socialnega podjetništva. V sodelovanju z gospodarskim ministrstvom bo v ta namen objavil javni razpis v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 v skupni višini do treh milijonov evrov. Do sredstev iz tega naslova bodo po novem upravičene tudi neprofitne organizacije. Sklad bo s ciljem ohranitve sadjarstva in vinogradništva po pozebi pripravil tudi javni razpis za dodeljevanje posojil s subvencijo obrestne mere, za obratna sredstva, v skupni višini do 15 milijonov evrov. V drugem polletju bo sklad ponovno objavil tudi javne razpise iz programa predfinanciranje.

Opravila je nekaj proračunskih prerazporeditev. Ministrstvu za zdravje bodo prerazporejene pravice porabe v skupni višini 25,4 milijona evrov, med drugim za pokrivanje stroškov ZZZS za izvajanje presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom in stroškov v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 ter PCR testi. Furs bo za izplačilo unovčenih bonov 21 ter izplačilo pomoči za nakup hitrih testov in PCR testov za testiranje športnikov prerazporedil sredstva znotraj svojega finančnega načrta v skupni višini 29,8 milijona evrov. Gospodarsko ministrstvo bo prerazporedilo proste pravice porabe v višini 12 milijonov evrov v rezervo za obvladovanje posledic covida-19. Ministrstvo za delo bo prerazporedilo pravice porabe v okviru svojega finančnega načrta v skupni višini 2,2 milijona evrov, med drugim za zagotovitev sredstev za financiranje osebne varovalne opreme za zaposlene v primeru izvajanja zdravstvene nege in zdravstvene rehabilitacije uporabnikov, pri katerih je prisoten sum na covid-19, v javni mreži. Ministrstvo za zdravje bo prerazporedilo pravice porabe v okviru svojega finančnega načrta v skupni višini 2,4 milijona evrov za zagotovitev sredstev za plačilo dobave cepiv. Državno odvetništvo pa bo na podlagi projekcij in ocenjene nižje realizacije od načrtovane proste pravice porabe v višini 7,3 milijona evrov prerazporedilo v splošno proračunsko rezervacijo.

Vlada je sprejela spremembe letnega načrta razpolaganja z državnimi gozdovi za letos. Letni načrt je sprejela februarja, marca prve spremembe, zdaj pa druge. Te vključujejo 15 prodaj, eno menjavo in en neodplačan prenos na občino. Skupno je načrtovana izvedba 17 aktivnosti, ki po ocenjeni vrednosti skupaj znašajo 393.681 evrov, od tega znaša vrednost gozda 155.486 evrov.

Vlada je sprejela poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2020 in ga pošilja državnemu zboru. Poročilo prikazuje in analizira rezultate slovenskega kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva in z njimi povezanih dejavnosti v letu 2020, ki so podlaga pri pripravi usmeritev in razvojnega načrtovanja. Rezultati so pripravljeni na podlagi podatkov Statističnega urada RS, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter drugih uradnih virov.

Vlada je izdala uredbi o prenehanju uporabe uredb o načinu vpisa upravljavcev nepremičnin v zemljiški kataster in kataster stavb ter o označevanju stanovanj in poslovnih prostorov. Nova podzakonska predpisa sta namreč pravilnika. Omenjeni uredbi se bosta prenehali uporabljati 4. aprila 2022.