Na razvitih delniških trgih je bilo prvo četrtletje izjemno optimistično. V Frankfurtu je elitni DAX30 porasel celo za 17 odstotkov, kar je največja rast prvega četrtletja v tem stoletju. Foto: Reuters
Na razvitih delniških trgih je bilo prvo četrtletje izjemno optimistično. V Frankfurtu je elitni DAX30 porasel celo za 17 odstotkov, kar je največja rast prvega četrtletja v tem stoletju. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP (587 točk) se je znižal za dva odstotka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Šest odstotkov in pol so izgubile delnice Nove KBM, s katerimi so bili sklenjeni le trije posli. Promet s Krko je spet presegel milijon evrov, tečaj pa se je znižal za 3,59 odstotka, kar je drugi največji letošnji padec. Prvič po januarju je bilo mogoče delnice novomeškega farmacevta dobiti za manj kot 50 evrov. Podražile so se le Mercatorjeve delnice, vendar le za 0,15 odstotka, potem ko je njihov tečaj zaradi odstopa celotne uprave v petek poskočil za desetino.

Pomlad tudi na borzi? Vprašanje ...
V petek je SBI TOP prvič letos presegel mejo 600 točk in prvo letošnje četrtletje se je izteklo v kar spodbudnem ozračju. "Prezgodaj je reči, da se je na borzo vrnil optimizem, navsezadnje je Slovenija v recesiji. Na dvig tečajev so vplivali nekateri spodbudni poslovni rezultati - lep primer je Zavarovalnica Triglav -, pa rast na razvitih trgih in v zadnjih dneh tudi dejstvo, da se je izteklo četrtletje," je za MMC povedal Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja pri KD Skladih.

Marsikaj bo odvisno od zdravja bank
Grahek meni, da bo prihodnje dogajanje, bolj kot si mislimo, odvisno od našega finančnega sistema. "Iskali bomo katalizatorje, ki lahko ohranijo to nekoliko boljše vzdušje. V ospredju bo reševanje javnih financ, dogajanje z Novo Ljubljansko banko in postopki določenih prodaj. Danes je NFD holding prodal delež v Termah Maribor. Če bodo imeli vzajemni skladi pozitiven priliv sredstev, je seveda prav tako pričakovati rast delnic."


Tečaji delnic na Lj. borzi:

MERCATOR

+0,15 %

137,20 EUR

LUKA KOPER

+0,00 %

10,00

PETROL

-1,09 %

172,10

GORENJE

-1,68 %

5,899

ZAV. TRIGLAV

-2,14 %

13,70

KRKA

-3,59 %

48,33

NOVA KBM

-6,59 %

3,26

INTEREUROPA

-16,67 %

0,60


Spodbudna novica iz Kitajske

Drugo četrtletje se je na največjih svetovnih borzah začelo rahlo pozitivno. Iz Kitajske je prišla pomirjujoča novica o rasti proizvodnje dejavnosti. Kitajski indeks nabavnih menedžerjev PMI, ki meri proizvodnjo dejavnost med največjimi podjetji, je marca presegel pričakovanja in pri 53,1 točke dosegel 11-mesečni vrh. To je dokaz, da se največje azijsko gospodarstvo vendarle ne ohlaja, kot so se mnogi bali.

Tankan se ni spremenil
Tokijski Nikkei (10.109 točk) se je v ponedeljek nekoliko zvišal. Na Japonskem je centralna banka objavila sveže četrtletno poročilo o gospodarskem položaju. Indeks Tankan je ostal tam, kjer je bil decembra, in sicer pri minus štirih točkah. To pomeni, da je malce več pesimistov kot optimistov. Razpoloženje vodilnih v največjih družbah je negativno zlasti zaradi pričakovanj, da bo jen porasel v primerjavi z dolarjem, kar bo prizadelo izvoznike. Analitiki menijo, da naj bi se jen letos okrepil za več kot pet odstotkov, tako da naj bi vrednost dolarja znašala 78 jenov.

PMI za evrsko območje spet navzdol
Frankfurtski DAX30 je dopoldne skakal v eno in drugo smer, ob 13. uri pa je bila njegova vrednost 6.965 točk, kar je četrtina odstotka nad izhodiščem. Adidasove delnice so se podražile za dva odstotka. Na negativni strani so bile opazne finančne delnice. Na precej negotov začetek tedna v Evropi je vplivala tudi objava indeksa PMI za evrsko območje, ki kaže, da se je proizvodnji sektor marca osmi mesec zapored skrčil. Indeks je zdrsnil za 1,3 točke, na 47,7 točke. Za evro je treba plačati 1,3342 dolarja. Cena nafte vrste brent je zdrsnila pod 123 dolarjev.