Konec marca letos je bilo do podpor upravičenih nekaj več kot 3800 elektrarn, od tega je 2700 malih sončnih elektrarn. Foto: BoBo
Konec marca letos je bilo do podpor upravičenih nekaj več kot 3800 elektrarn, od tega je 2700 malih sončnih elektrarn. Foto: BoBo

Znesek na položnicah za elektriko se bo v povprečju povišal za en evro.

Državi že nekaj časa zmanjkuje denarja za subvencioniranje električne energije iz obnovljivih virov oziroma soproizvodnje toplote in elektrike. Septembra lani je tako sploh zaprla pipico za nove naprave, a kljub temu za podporo že obstoječim letos potrebuje okoli 150 milijonov evrov, od tega ima 20 milijonov premalo sredstev.

Direktiva Evropske unije pri tem za nameček zahteva, da je treba razbremeniti energetsko intenzivna podjetja, za katere na ministrstvu za infrastrukturo priznavajo, da že zdaj za podpore prispevajo le okoli 10 odstotkov, medtem ko gospodinjstva prispevajo 40 odstotkov.

Zdaj bodo skupaj z malimi in srednjimi podjetji plačevala še nekoliko višjo ceno, v povprečju za nekaj več kot evro. Mesečni prispevek naj bi se namreč v povprečju zvišal z dobrih štiri na dobrih pet evrov, kar pomeni 2,5-odstotno zvišanje celotnega računa za elektriko.

Veliki industrijski porabniki pa bodo na leto plačali za okoli 10 milijonov evrov manj oziroma za 70 odstotkov nižji prispevek. Pravico do tega lahko uveljavljajo s prijavo, ki jo pošljejo na center za podpore.

Na ministrstvu na infrastrukturo trenutno še niso mogli odgovoriti na vprašanje, ali se bo shema in z njo zneski na položnicah vnovič spremenila, ko in če bo izšel razpis za subvencioniranje novih naprav. Konec marca letos je bilo do podpor upravičenih nekaj več kot 3800 elektrarn, od tega je 2700 malih sončnih elektrarn. Govorjenje o subvencijah za zeleno energijo pri tem sicer ni povsem točno, saj 40 odstotkov podpor trenutno prejmejo enote za soproizvodnjo toplote in elektrike na fosilna goriva.

Erna Strniša, Radio Slovenija