Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Darsu so pojasnili, da če bi bila pogodba s slovaškim Skytollom sklenjena v roku, torej najpozneje do 1. marca letos, aneks ne bi bil potreben, saj bi bila dela izvedena v roku, torej do 1. decembra. Ker pa so pritožbe pred državno revizijsko komisijo podpis pogodbe zamaknile, se rok za izvedbo del podaljša.

Vlada je vzpostavitev sistema e-vinjete z zakonom predvidela 1. decembra letos, nato pa zaradi zamika sklenitve pogodbe z izbranim izvajalcem z novelo zakona določila, da se z decembrom e-vinjete uvedejo le delno. Na voljo bodo takrat samo letne e-vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne v uporabi od februarja prihodnje leto.

V aneksu k pogodbi med Darsom in Skytollom so mejniki za izvedbo projekta, ki je sicer razdeljen na prodajni in nadzorni del sistema ter postprodukcijo oziroma vzdrževanje, določeni bolj podrobno, navajajo Finance. Prvi del delovanja prodajnega sistema e-vinjete ima še vedno rok 1. december, drugi del pa 1. februar 2022. Podaljšan pa je drugi del roka za produkcijsko delovanje cestninskega nadzora oziroma za vzpostavitev celotnega sistema, in sicer na 27. februar 2022.

Z decembrom bo sistem e-vinjete namreč stekel le delno. Elektronska letna vinjeta sicer ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Zdaj letna vinjeta velja 14 mesecev od 1. decembra.

Pričakovati je, da vozniki, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, nove ne bodo kupili pred njenim iztekom, torej pred 31. januarjem 2022, razen denimo v primeru prodaje oz. nakupa novega avta.