Prepričana sem, da projekt ni dober, je o projektu TEŠ 6 dejala Darja Radić. Foto: MMC RTV SLO
Prepričana sem, da projekt ni dober, je o projektu TEŠ 6 dejala Darja Radić. Foto: MMC RTV SLO

Ne želim, da bi izpadlo, da bom vsakič, ko kakšen moj predlog ne bo sprejet, zagrozila z izstopom.

Darja Radić, ministrica za gospodarstvo

Neuradno naj bi sicer veljalo, da omenjene študije kažejo, da je premoga v Velenju dovolj, da je kakovosten, in da bi bila obnova blokov 4 in 5 Termoelektrarne Šoštanj dražja od bloka TEŠ 6. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je bila gostja oddaje Odmevi, te pomisleke zavrača, saj meni, da takšna ocena še ne pomeni ekonomske vzdržnosti bloka 6.

Radićeva je zavrnila poročanja, da je v Bruslju "razlagala", da je projekt TEŠ 6 ekonomsko slab, a socialno nujen, in pojasnila, da je dejala le, da meni, da projekt ni ekonomsko upravičen. Potrdila je, da končne odločitve še ni sprejela, saj namerava počakati na rezultate neodvisnih študij, a je hkrati tudi poudarila, da si je kot ekonomistka mnenje že ustvarila. "Prepričana sem, da projekt ni dober," je dejala.

"Izgubo bomo pokrivali mi, nihče drug"
Na vprašanje, kako komentira reakcijo šoštanjskega sindikata, ki njene izjave označuje za veleizdajo in jo poziva k odstopu, pa je dejala, da jo Branko Sevčnikar, predsednik sindikata delavcev termoelektrarne, "takoj ko se pojavi grožnja TEŠ-u, pozove k odstopu". "Ne motijo ga nepravilnosti, ki so dejstvo pri tem projektu," je dejala in dodala, da bodo večmilijonsko škodo, ki jo bo prinesel projekt, plačevali davkoplačevalci. "Pokrivali jo bomo mi, noben drug," je poudarila Radićeva.

Na boljšem bodo porabniki
Gospodarska ministrica je pojasnjevala tudi nujnost ločitve proizvajalcev in prodajalcev energije (električne in plina). Zatrdila je, da gre za poseg, ki je v skladu z zahtevo Evropske unije, katerega cilj je zagotovitev konkurence na energetskem trgu. To pomeni tudi vstop zasebnega kapitala. Ločitev bo, po besedah Radićeve, "zagotavljala boljše cene in s tem nižje račune za porabnike". Dodala je, da ločitev omrežnega in trgovalnega dela že velja za zasebna podjetja.

Glede grožnje z izstopom iz koalicije je dejala, da ne želi, da bi "izpadlo, da bom vsakič, ko kakšen moj predlog ne bo sprejet, zagrozila z izstopom". Pojasnila je, da si želi uresničiti cilje, ideje in projekte, katerih izvedbo je stranka obljubila volivcem in za katere verjame, da so dobri. Omenila je povečanje konkurenčnosti in boljšo oskrbo z energijo ter dodala, "če ciljev ne moreš uresničiti, se postavlja vprašanje, ali je smiselno vztrajati". Hkrati je dodala, da je po njenem mnenju spor, ki je vodil v grožnjo z odstopom, že rešen, saj je evropski komisar za energijo Günther Oettinger potrdil, da je treba na področju oskrbe z energijo stvari urediti v skladu z zahtevami EU-ja.

Ne želim, da bi izpadlo, da bom vsakič, ko kakšen moj predlog ne bo sprejet, zagrozila z izstopom.

Darja Radić, ministrica za gospodarstvo