Ministrica je prepričana, da je predlog, ki ga ima za reorganizacijo ministrstvo, dobro premišljen in primeren. Ob ponujenih zagotovilih sindikatom ne vidi, kaj jim ne ustreza. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Ministrica je prepričana, da je predlog, ki ga ima za reorganizacijo ministrstvo, dobro premišljen in primeren. Ob ponujenih zagotovilih sindikatom ne vidi, kaj jim ne ustreza. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Bila bi najsrečnejši človek v državi, če bi z zamenjavo Janeza Kopača rešili vse probleme energetike v državi.

Darja Radić zavrača očitke o enostavni rešitvi težav.
Ministrstvo za gospodarstvo
Na ministrstvu so se morali reorganizacije energetike lotiti tudi zaradi evropskih direktiv in računskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Meh razrešen

Na ministrstvu so prepričani, da so bili do sindikatov ves čas razumni, in ne vidijo, katerih sindikalnih zahtev ne izpolnjujejo. Upajo tudi na razplet vprašanja še pred 12. oktobrom.

Na novinarski konferenci je ministrica za gospodarstvo Darja Radič povedala, da bo oskrba z električno energijo v skladu z zakonom kljub morebitni stavki neprekinjena. Če bo to pomenilo dražji nakup elektrike iz tujine, pa je opozorila, da bodo posledice nosila podjetja, ki se ne bodo držala svojih pogodb. Vračilo razlike v nakupni ceni za uporabnike in pogodbeni penali bodo pomenili izgubo sredstev, ki je po njenem mnenju brez dvoma za zaposlene hujša, kot je od ministrstva predlagana reorganizacija.

"Elektrike v žicah je dovolj. Vprašanje je njena cena," je pojasnila možnost električnih mrkov. Stavko tako razume kot zmanjšano proizvodnjo, ne pa oviranje distribucije, ki je po besedah ministrice prepovedana. Edina nevarnost, ki bi povzročila mrke, je tako v tem, da iz tujine ne bi mogli uvoziti dovolj elektrike. Dodala pa je še, da stavka po njenem mnenju ni višja sila, ki bi pogodbene stranke, natančneje, ponudnike električne energije, odvezovala od njihovih obveznosti, tako da bodo za ta dražji uvoz tudi nosila bremena.

Vprašanje, ki se rešuje že eno leto
Spomnimo na ozadje. V lanskem septembru sta se tedanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in predsednik sindikata delavcev energetike Franc Dolar dogovorila, da bosta nadaljevala dialog o reorganizaciji elektrodistribucijskih podjetij. Po letu dni delavci v energetiki z doseženim niso zadovoljni. Tako so za 12. oktober napovedali stavko.

Radićeva je poudarila, da je bilo storjeno vse, da bi se s sindikatom uskladili. Vlogo sindikata vidi predvsem v varovanju pravic delavcev in se na nekatere zahteve odziva z začudenjem in prepričanjem, da posegajo v njeno diskrecijo in ne morejo biti motivirane s skrbjo za delavce. Na novinarska vprašanja kot mogočo motivacijo ministrica navaja vlogo njenega ministrstva pri projektu TEŠ 6.

Ministrica Radićeva je napovedala, da bo prvi ukrep, ki bo blažil posledice škode v gospodarstvu po poplavah, objavljen v petek. Poziv za dodelitev sredstev bo objavil Slovenski podjetniški sklad, ministrstvo pa je v ta namen zagotovilo 5,6 milijona evrov.

Podjetja bodo za sanacijo škode lahko dobila največ 200.000 evrov nepovratnih sredstev, a predložiti bodo morala dokazila o višini škode. A do sredstev ne bodo upravičena podjetja, ki so v zadnjih treh letih že dobila tovrstno pomoč.

Varnost delovnih mest
Glede po mnenju ministrice za sindikate najpomembnejše zadeve, varnosti delovnih mest, je sindikatom dala obljubo, ki pa je niso bili pripravljeni sprejeti oziroma ji niso zaupali, je dejala Radićeva. Obljubila je, da odpuščanj ne bo. Ponudila je ustrezen sklep vlade, ki bi šel skozi postopek sočasno s predlagano reorganizacijo. Morebitno potrebno zmanjševanje zaposlenih bi uredili z naravnim odlivom in s premeščanjem zaposlenih na druga ustrezna delovna mesta.

SODO ali 20 fikusov?
Shema, ki jo predlagajo sindikati po besedah ministrice, ni racionalna. Predlagajo, da bi se pet obstoječih lokalnih distributerjev razdelilo na več hčerinskih podjetij. Vsako na tri, vendar je zaradi specifik po njenem mnenju realnejša številka štiri. Ponazorila je, da to pomeni 20 novih direktorjev, 20 tajnic in 20 fikusov. Varnost delovnih mest pa po njenem mnenju za zaposlene s tem ne bi bila nič večja, razen tega da bi imeli več vodilnih delavcev z zagotovljenimi delovnimi mesti.

Ministrstvo je tako predlagalo ureditev, ki bi na državni ravni ohranila le enega upravitelja omrežnega dela elektrike in pet lokalnih ponudnikov elektrike v tržnem delu. SODO - sistemski operater distribucijskega omrežja bi tako skrbel za omrežni del, ki vključuje, denimo, razsvetljavo avtocest in bi bil v skladu z direktivo EU-ja in sklepi Računskega sodišča ločen od ponudnikov tržnega dela elektrike, ki ga uporabljajo podjetja in gospodinjstva. Pri tem je Radićeva še povedala, da bi ti ponudniki sčasoma verjetno prišli na trg, kjer bi bilo njihove deleže mogoče kupovati, kar je v svetu liberalne ekonomije po njenih besedah neizogibno.

Sindikalne zahteve
V stavkovnih zahtevah sindikati poleg ustavitve reorganizacije navajajo še tri zahteve. Te so vzpostavitev socialnega dialoga na vseh ravneh o strategiji nacionalnega energetskega načrta, zamenjava generalnega direktorja direktorata za energetiko Janeza Kopača in sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala področje obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Ministrica odgovarja na njihove zahteve in si želi, da bi se lahko še pred stavko o njih uskladili.

Glede energetskega načrta je pojasnila, da ga je zaradi zahtev sindikata že ustavila in ni šel v obravnavo na vladi, da bi ga lahko še pred tem uskladili s sindikati. Glede sekretarja je jasna: "Bila bi najsrečnejši človek v državi, če bi z zamenjavo Janeza Kopača rešili vse težave energetike v državi." Toda čeprav ni prepričana, da Kopač še uživa njeno zaupanje, je prepričana, da ni vzrok težav energetike in da je njen sekretar njena lastna izbira, ki sindikatov ne zadeva.

Za kolektivno pogodbo je mnenja, da bi si jo v marsikateri panogi v taki obliki, kot jo imajo v energetiki, lahko le želeli. Stanje v sektorju ocenjuje kot nadpovprečno, je pa pogodbo pripravljena odpreti, čeprav ni prepričana, da je to modro. O pogodbi se po njenih besedah tudi ne bi mogla pogajati vlada s sindikati, ampak bi na njeno mesto morali stopiti delodajalci v energetskih podjetjih.

Srečen konec zgodbe?
Radićeva je prepričana še, da je stavka nepotrebna, in ne more razumeti razlogov zanjo. Upa pa, da jih bodo skupaj s sindikatom še enkrat obravnavali in uspešno rešili, da bi se izognili stavki.

Bila bi najsrečnejši človek v državi, če bi z zamenjavo Janeza Kopača rešili vse probleme energetike v državi.

Darja Radić zavrača očitke o enostavni rešitvi težav.
Meh razrešen