Kje se bo ustavilo padanje? Frankfurtski delniški indeks DAX, sestavljen iz 30 vodilnih nemških podjetij, je prejšnji teden izgubil 13 odstotkov, v ponedeljek dodatnih pet odstotkov, danes pa po dobri uri trgovanja še sedem odstotkov, s čimer je že več kot dva tisoč točk oddaljen od letošnjega vrha. Foto: Reuters
Kje se bo ustavilo padanje? Frankfurtski delniški indeks DAX, sestavljen iz 30 vodilnih nemških podjetij, je prejšnji teden izgubil 13 odstotkov, v ponedeljek dodatnih pet odstotkov, danes pa po dobri uri trgovanja še sedem odstotkov, s čimer je že več kot dva tisoč točk oddaljen od letošnjega vrha. Foto: Reuters
Vlagatelji razprodajajo delnice in denar množično selijo v obveznice varnih držav, švicarski frank in zlato. Donos desetletne ameriške obveznice je vsega 2,34 odstotka (izguba trojnega A ni prestrašila kupcev), evro je padel na 1,0604 franka, zlato pa je preseglo mejo 1.770 dolarjev.
Petrol
Prodajalci Petrolovih delnic so prvič po oktobru 2003 za eno delnici iztržili manj kot 200 evrov. Foto: RTV SLO

Nekaj časa se je zdelo, da bo torek finančnim trgom le prinesel nekaj miru, saj je frankfurtski delniški indeks DAX30 pridobil 1,7 odstotka in se spet povzpel čez mejo 6.000 točk. Toda sledil je šokanten sunek navzdol in kmalu je bil DAX za več kot sedem odstotkov v minusu. Ustavil se je šele pri meji 5.500 točk, kar pomeni, da je bil od letošnjega vrha oddaljen več kot 20 odstotkov, kar uradno pomeni začetek medvedjega trenda. Toda nato je spet sledil silovit odboj in okrog 13. ure je bil DAX le še dober odstotek v minusu.

Vse oči uprte v Fed
"Čeprav so se zahodnoevropske borze odprle v zelenem, so tečaji kmalu ponovno zdrsnili v močno negativno območje, potem ko so bili že pred odprtjem trga objavljeni slabši podatki o nemškem izvozu od pričakovanih. Na trgu še vedno vlada panika, tako da je za realiziranje nakupnih priložnosti po naših ocenah še prezgodaj, čeprav so vrednotenja delnic glede na državne obveznice že prilagojena na ponovni padec v recesijo. Danes čakamo na sestanek ameriških Zveznih rezerv in na novice o novih ukrepih Feda," je za MMC povedal Gregor Pipan iz GBD-ja. V Hongkongu je osrednji indeks zanihal šest odstotkov navzdol, toda na koncu izgube v Aziji niso bile tako hude. Tokijski Nikkei je, na primer, izgubil zmernih 1,7 odstotka.

Upate kupovati?
"Morebitna ponovna recesija bi sicer oklestila optimistične napovedi podjetij, toda ta so v povprečju v dobrem stanju, na bilancah imajo veliko gotovine, tako da jih morebitna dražja posojila (kot posledica znižanja bonitete državnega dolga) ne bi nemudoma prizadela. Za dolgoročnega vlagatelja bi se nakup delnic ob prvih znakih konca panike dejansko lahko izkazal kot dobra vstopna točka, pri čemer je treba paziti na bilance podjetij ter kje generirajo prihodke. Podjetja s prihodki na azijskih trgih, kjer so urejene javne finance, domače povpraševanje raste, demografski trendi pa so pozitivni, se utegnejo v veliki meri izogniti recesiji oz. morebitni dolgoročni stagnaciji Evrope in ZDA," je še povedal Pipan.

Ameriški blue-čipi padli tudi za 11 %
Na Wall Streetu so v ponedeljek vlagatelji izgubili okrog tisoč milijard papirnatega bogastva. Dow Jones (10.809 točk) se je znižal za 5,6 odstotka (največji enodnevni padec po finančni krizi leta 2008) in prvič po novembru zdrsnil pod 11 tisoč točk. Glavno vodilo je bilo: najprej prodaj in potem sprašuj. Sentiment je povsem na dnu: že prejšnji teden so indeksi strmo padali, saj številni kazalci kažejo na možnost recesije, ko je agencija S & P Združenim državam še znižala najboljšo bonitetno oceno, je bila to slamica, ki je kameli zlomila hrbet. Številni vlagatelji so se odločili razprodati svoj portfelj. Kar 11 odstotkov je padla vrednost delnic proizvajalca aluminija Alcoe. Fordove delnice so strmoglavile za 8,4 odstotka, Googlove za 5,7 in Microsoftove za 4,7 odstotka.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

TELEKOM

-1,45 %

68,00 EUR

MERCATOR

-1,94 %

152,00

INTEREUROPA

-5,56 %

1,70

KRKA

-7,30 %

54,00

LUKA KOPER

-7,74 %

10,61

NOVA KBM

-7,76 %

5,41

GORENJE

-8,52 %

6,815

PETROL

-9,05 %

186,00


Tudi v Ljubljani neusmiljeno navzdol
Hud udarec je doživela tudi Ljubljanska borza. Indeks elitnih šestih delnic SBI TOP se je v torek znižal za 5,88 odstotka, kar pomeni največji enodnevni padec po novembru 2008. S Krkinimi delnicami je bilo spet za več kot dva milijona evrov prometa, cena je zdrsnil vse do 53 evrov. Tudi preostale lastnike delnic bo kar "stisnilo" ob pogledu na tečajno listo - cena Petrola je le še 186 evrov, Gorenja 6,8 evra, Nove KBM 5,41 evra. Vrednost SBI-ja je le še 655 točk in je samo letos padla za 23 odstotkov. Od rekorda, doseženega leta 2007, je SBI TOP oddaljen 75 odstotkov.