Vrednost delnic Emone Obale je dolgo drsela navzdol. Tisti, ki so vztrajali, so danes dobili lepo plačilo. Foto: Emona Obala
Vrednost delnic Emone Obale je dolgo drsela navzdol. Tisti, ki so vztrajali, so danes dobili lepo plačilo. Foto: Emona Obala
Delo za računalnikom
Delnice IBM-a so padle za 3,3 odstotka, kar je največ v skoraj dveh letih. Foto: EPA

Emona Obala, ki jo po 7,5 evra na delnico kupuje Orbico, je z novim lastnikom končala večletno životarjenje, kar se je v ponedeljek izrazilo tudi v borzni kotaciji, v kateri najbrž še nikoli ni bilo papirja s takšno enodnevno rastjo. Jasno, borza je odpravila desetodstotno omejitev spremembe tečaja. Vseh šest poslov z Emono Obalo je bilo sklenjenih pri 6,5 evra. Lastniki delnic Emone Obale lahko od Orbica pričakujejo prevzemno ponudbo.

Merkurjev sveženj po "Tuševi" ceni
Žito se je podražilo za 3,3 odstotka, za več kot tri odstotke višje pa so se sklepali še zadnji posli s Telekomom, saj je cena dosegla 341 evrov. Z Merkurjem je bil sklenjen sveženj pri 296,277 evra. To je znesek, ki ga je za državni delež v Merkurju prejšnji mesec plačal Tuš. Lastnika je zamenjalo 66.197 delnic Merkurja, kar pomeni, da je bila vrednost svežnja skoraj 20 milijonov evrov. V rednem trgovanju se je enotni tečaj Merkurja znižal za štiri odstotke, na 230,2 evra. S Krko je bilo spet sklenjenih največ poslov, in sicer 118, zadnji pri 879 evrih, kar pomeni 0,7 odstotka nad gladino. Slovenski borzni indeks (6.847 točk) se je zvišal za tretjino odstotka, indeks PIX (5.538 točk) pa za pol odstotka. Med finančnimi družbami omenimo Zvon ena holding, katerega enotni tečaj se je zavihtel nad dva evra.

V New Yorku prejšnji teden v povprečju brez sprememb
Indeks Dow Jones je v petek na dnevni in tudi na tedenski ravni ostal skoraj nespremenjen, pri 12.565 točkah. Triodstotni porast nafte (na 52 dolarjev) je pomagal energetskim delnicam. Exxon Mobil je tako pridobil 2,2 odstotka. Z novico, da bo odkupoval lastne delnice, je vlagatelje razveselil proizvajalec aluminija Alcoa. Vrednost delnic se je zvišala za 3,6 odstotka. Na negativni strani je izstopal IBM, ki je sicer v zadnjem četrtletju povečal dobiček, vendar pa prihodki niso dosegli nekaterih pričakovanj. Delnice so padle za 3,3 odstotka. Indeks Nasdaq je teden končal pri 2.451 točkah oziroma dva odstotka nižje, kot ga je začel.