Z visoko vrednostjo evra prihaja v EU-ju tudi do rekordno visoke inflacije. Foto: RTV SLO
Z visoko vrednostjo evra prihaja v EU-ju tudi do rekordno visoke inflacije. Foto: RTV SLO
K povišanju cen so največ prispevale višje cene transporta, hrane in stanovanj. Foto: European Community
Grad Bojnice, Slovaška
Slovaška je imela največjo rast BDP-ja, in sicer 1,9-odstotno.

V državah z evrom je inflacija tako ostala na enaki ravni kot junija, kar je največ od uvedbe evra, sporoča evropski statistični urad Eurostat. Še julija lani je inflacija na letni ravni znašala 1,8 odstotka v območju evra in 2,0 odstotka v celotnem EU-ju.

Med državami z evrom je imela najvišjo inflacijo s 6,9 odstotka julija letos znova Slovenija, sledijo pa ji Belgija (5,9 odstotka), Luksemburg (5,8 odstotka) in Malta (5,6 odstotka). V celotni Uniji je bila najvišja inflacija v Latviji (16,5 odstotka), Bolgariji (14,4 odstotka) in Litvi (12,4 odstotka).

Najnižje letne stopnje inflacije so imeli na Nizozemskem (3,0 odstotka), Portugalskem (3,1 odstotka) in v Nemčiji (3,5 odstotka).

Najnižje povprečje na Nizozemskem
V primerjavi z junijem so se letne stopnje inflacije sicer povišale v 15 državah, znižale so se v sedmih, v petih pa so ostale enake. Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije so imeli do julija 2008 na Nizozemskem (1,8 odstotka) in v Veliki Britaniji (2,6 odstotka), najvišje pa v Latviji (15,1 odstotka) in Bolgariji (12,3 odstotka). V Sloveniji je to povprečje znašalo 5,8 odstotka.

K povišanju cen na letni ravni so v juliju v območju evra najbolj prispevale višje cene transporta (7,2 odstotka), hrane in stanovanj (oboje 6,7 odstotka). Na mesečni ravni pa so k inflaciji največ prispevale cene rekreacije in kulture (1,3 odstotka) ter hotelov in restavracij (prav tako 1,3 odstotka), še kažejo podatki Eurostata.

Cilj Evropske centralne banke je stopnja inflacije malo pod dvema odstotkoma na letni ravni.

Evro-BDP: -0,2 odstotka
Znižal se je tudi bruto domači proizvod v območju evra, saj se je v drugem četrtletju znižal za 0,2 odstotka v primerjavi s prvim četrtletjem, v celotnem EU-ju pa za 0,1 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je BDP v območju evra sicer okrepil za 1,5 odstotka, v EU-ju pa za 1,7 odstotka.

V prvem četrtletju 2008 je gospodarstvo tako v območju evra kot v celotnem EU-ju še dosegalo rast v višini 0,7 odstotka.

Največji padec BDP-ja v Estoniji, največja rast na Slovaškem
Največji padec BDP-ja med državami, za katere ima Eurostat podatke, so glede na prvo četrtletje leta 2008 imeli v Estoniji (-0,9 odstotka), Nemčiji (-0,5 odstotka) in Latviji (-0,5 odstotka). Slovaška je imela 1,9-odstotno rast, za Slovenijo pa Eurostat nima podatkov.

V primerjavi z EU-jem so imele ZDA v drugem četrtletju 2008 0,5-odstotno rast BDP-ja, v primerjavi s prvim četrtletjem, ko je bila četrtletna rast 0,2-odstotna. V drugem trimesečju se je znižal tudi japonski BDP, in sicer za 0,6 odstotka glede na prvo četrtletje, ko je še rasel z 0,8-odstotno stopnjo, še navaja Eurostat.