Na mesečni ravni so se cene v Sloveniji septembra zvišale za 0,2 odstotka. Foto: Pixabay
Na mesečni ravni so se cene v Sloveniji septembra zvišale za 0,2 odstotka. Foto: Pixabay

Najnižje ravni letne inflacije so septembra imele Irska (ničelna inflacija), Litva (0,4 odstotka) ter Slovenija in Italija (obe po 0,7 odstotka). Najvišjo rast cen življenjskih potrebščin so medtem zaznali v Romuniji (4,8 odstotka), Belgiji (4,3 odstotka) in na Poljskem (4,2 odstotka).

K letni inflaciji so največ prispevale dražje storitve (+1,76 odstotne točke), sledili so hrana, alkohol in tobak (+0,47 odstotka) ter industrijski proizvodi brez energentov (+0,12 odstotne točke). Energenti so inflacijo znižali (–0,60 odstotne točke).

Sorodna novica Svet ECB-ja bo na Brdu po pričakovanjih vnovič znižal obrestne mere

Evropski statistiki so objavili tudi podatke za celoten EU. Septembra je imela Unija 2,1-odstotno letno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke manj kot avgusta in 2,8 odstotne točke manj kot septembra lani. Letna inflacija je avgusta nazadovala v 20 državah članicah EU-ja, v dveh je ostala stabilna, pospešila pa je v petih državah.

Na mesečni ravni sta imela septembra tako območje evra kot celoten EU deflacijo v višini 0,1 odstotka. Cene življenjskih potrebščin so se v mesečni primerjavi najbolj znižale v Franciji (–1,3 odstotka), v Bolgariji (–1,1 odstotka) ter na Irskem in Malti (v obeh –1,0 odstotka). Na drugi strani so najbolj porasle v Grčiji (+1,8 odstotka), na Portugalskem (+1,6 odstotka) in v Italiji (+1,2 odstotka). V Sloveniji so se cene na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka.

Inflacija v evrskem območju pod dva odstotka zdrsnila prvič po juniju 2021

Inflacija v evrskem območju je avgusta 2021 občutneje odskočila od dvoodstotnega cilja Evropske centralne banke (ECB) in se nato ob ruskem napadu na Ukrajino in posledičnem skoku cen energije dodatno okrepila ter vrhunec dosegla oktobra 2022 z 10,6 odstotka. V nadaljevanju se je postopno umirjala, k čemur je pripomoglo tudi zaostrovanje denarne politike ECB-ja.

V zadnjih mesecih se je inflacija gibala okoli 2,5 odstotka, avgusta pa se je odločneje približala dvoodstotni ravni. Septembra je tako padla pod to raven, naj bi se pa po napovedih ECB-ja v naslednjih mesecih spet nekoliko zvišala in se nato bolj vzdržno proti srednjeročnemu cilju centralne banke znižala v 2026.