Branko Sevčnikar je nekdanji predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Slovenije. Foto: BoBo
Branko Sevčnikar je nekdanji predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike (SDE) Slovenije. Foto: BoBo

Predsednik društva Branko Sevčnikar je prepričan, da je v ozadju te zgodbe del strnjene politike, ki želi uničiti konkurenco na slovenskem energetskem trgu oziroma koncentrirati upravljanje in vodenje slovenske energetike skozi eno podjetje. Prav tako so tudi želje po trženju proizvodnje električne energije skozi eno in edino podjetje, kar za Slovenijo ni sprejemljivo, je dejal na novinarski konferenci. Meni, da lahko slovenska proizvodnja električne energije konkurenčno nastopa na svetovnem evropskem trgu.

Sevčnikar je dejal, da je Holding Slovenske elektrarne (HSE) nastal prav zaradi konkurenčnega nastopa proizvajalcev električne energije na svetovnem energetskem trgu, katerega del je tudi slovenska energetika. "Slovenija ima različne proizvajalce električne energije, ki omogočajo konkurenčen nastop na trgu v vseh razmerah. Proizvodnja električne energije iz hidroelektrarn, termoelektrarne, jedrske elektrarne in v manjšem delu iz sonca in vetra tvorijo naravno zmes električne energije," je pojasnil.

Ob porušitvi tega ravnovesja z ustavitvijo edine obratujoče termoelektrarne in z zaprtjem premogovnika se bo uvozna odvisnost po njegovih besedah močno povečala, kar gre na roke trgovcem z električno energijo. Posledično to pomeni dvig cen električne energije za gospodarstvo kot tudi za gospodinjstva, je še dodal.

Glede interventnega zakona za zagotavljanje toplote v Šaleški dolini pričakuje, da ne bo nikdar zaživel.

Teš. Foto: MMC RTV SLO
Teš. Foto: MMC RTV SLO

Sindikalist Lamot: Teša 6 ni logično ustavljati

Predsednik sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot je poudaril, da Teša 6 ni logično ustavljati sredi njegovega delovanja. Dodal je, da ima Premogovnik Velenje na voljo še več kot 330 milijonov ton zalog premoga, od tega je 50 milijonov ton dosegljivih brez večjih naložb.

Po njegovih besedah je Teš edina elektrarna v Sloveniji, ki omogoča trapezno delovanje. Ko je bilo sredi avgusta veliko sonca, je Teš deloval zjutraj in zvečer s polno močjo, kar kaže na njegovo pomembnost v oskrbi z elektriko. V najbolj osončenih dneh poletja pa je bilo treba vključevati tudi plinske enote. "Za nas je Teš ključnega življenjskega pomena. V tem trenutku poteka izdelava študije, ki bo opisala socialnoekonomski vidik predčasnega zaprtja Teša in rudnika. Študija bo predvidoma narejena v mesecu dni," je še dodal Lamot.

Predsednik sindikata Teša Danijel Tajnik pa je poudaril, da bomo uvozno energijo zelo drago plačali, kar pa ni prav. Poudaril je, da imamo v Sloveniji domačo elektriko, s katero lahko reguliramo cene na trgu električne energije. Začasna rešitev, ki so jo pripravili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, predvideva omejitev delovanja Teš in Premogovnika Velenje, ki bi temeljila zgolj na ogrevanju. S tem bi vzpostavili gospodarsko javno službo za oskrbo s toploto, ki mora biti neposredno povezana s termodivizijo HSE-ja. Pri reševanju težave je treba namreč upoštevati tudi pravila EU-ja glede dodeljevanja državne pomoči. Osnutek interventnega zakona o Tešu je sicer do 27. oktobra v javni obravnavi.