Sheryl Sandberg je odigrala eno ključnih vlog pri uspehu Facebooka. Načrtovala je, da se bo iz podjetja umaknila jeseni, a bo ostala v upravnem odboru. Potem ko je leta 2015 nenadoma umrl njen mož, se namerava poleti znova poročiti. Foto: EPA
Sheryl Sandberg je odigrala eno ključnih vlog pri uspehu Facebooka. Načrtovala je, da se bo iz podjetja umaknila jeseni, a bo ostala v upravnem odboru. Potem ko je leta 2015 nenadoma umrl njen mož, se namerava poleti znova poročiti. Foto: EPA

Sheryl Sandberg velja za eno najvplivnejših žensk v IT-industriji. "Ko sem prevzela položaj leta 2008, sem upala, da bom to počela pet let. 14 let pozneje, je čas, da odprem novo poglavje v svojem življenju," je zapisala v objavi na Facebooku, pri razvoju katerega je odigrala eno ključnih vlog.

Na položaju jo bo nasledil Javier Olivan, ki je zdaj pri Meti zadolžen za rast, poroča BBC. Po objavi njenega odhoda je vrednost delnic Meta padla za štiri odstotke.

52-letna milijarderka, Forbes njeno premoženje ocenjuje na 1,6 milijarde dolarjev, se je Facebooku pridružila, ko je bilo še majhno podjetje takrat 23-letnega študenta Marka Zuckerberga. V času njenega vodenja se je Facebook preobrazil v svetovno uspešno podjetje, vmes se je preimenovalo v Meto, pod okriljem katerega so zdaj tudi Instagram, WhatsApp in Messenger. Lani je imelo podjetje več kot 117 milijard dolarjev prihodka. Eno od omenjenih družbenih omrežjih dnevno uporablja več kot 2,8 milijarde ljudi. Vmes je napisala tudi dve knjižni uspešnici.

Številnih kritik je bila deležna, ko je izbruhnila afera Cambridge Analytica glede zlorabe osebnih podatkov. Takrat je bila odgovorna za Facebookov odziv na afero- Kot je zapisala v objavi, da zapušča podjetje, se je debata glede družbenih omrežjih močno spremenila. "Reči, da ni bilo vedno lahko, je premalo. Toda mora biti težko. Naši izdelki imajo izjemen vpliv, zato imamo odgovornost, da jih naredimo tako, da je zaščitena zasebnost uporabnikov in da so ljudje varni."

"Končuje se eno obdobje"

Dolgoletni sodelavki se je ob odhodu poklonil tudi Zuckerberg, ki je zapisal, da se z njenim odhodom "končuje eno obdobje," ob tem pa poudaril, da je bilo dejansko "nenavadno", da je njuno poslovno partnerstvo trajalo tako dolgo. "Sheryl je bila arhitektka naše politike oglaševanja, zaposlila je izjemne ljudi, utrla pot naši kulturi vodenja in me naučila, kako voditi podjetje," je med drugim zapisal. Ob tem je še dodal, da bodo odgovornosti njenega naslednika Olivana drugačne, kot jih je imela Sandberg.