Sindikati opozarjajo, da sta obstoj in razvoj Večera v neizpodbitnem javnem interesu in sta odločilna za raznovrstnost in raznolikost slovenskega medijskega prostora. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati opozarjajo, da sta obstoj in razvoj Večera v neizpodbitnem javnem interesu in sta odločilna za raznovrstnost in raznolikost slovenskega medijskega prostora. Foto: MMC RTV SLO

Člani sindikata in društva skupaj s hišnima sindikatoma časopisov Večer in Delo pozivajo pristojno ministrstvo, ki mora izdati soglasje k prodaji, naj skrbno pretehta vsa tveganja za razvoj in obstoj družbe Večer.

Delov nakup Večera je po njihovem mnenju že povzročil finančno opustošenje in izčrpanost družbe, ki sta pomembno prizadela razvojni potencial celotnega prostora tiskanih medijev. "Menimo, da pomenijo pogodbe z odložnimi pogoji za medijski prostor in za vse deležnike visoka postopkovna in institucionalna tveganja. Tokratna opcijska pogodba Dela z družbo Medici ne vsebuje niti odložnega pogoja pridobitve soglasja resornega ministrstva, ampak tveganja izpolnitve tega pogoja nosi potencialni kupec," so zapisali.

Lastnik še ni nakazal denarja ali predstavil vizije
V dobrih dveh tednih, kolikor je preteklo od podpisa opcijske pogodbe lastnika Večera z družbo Medici, nihče ni naredil ničesar, kar bi lahko zmanjševalo tveganja. Potencialni kupec tako še ni plačal kupnine niti pojasnil njenega finančnega izvora, prav tako pa na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport še niso prejeli vloge za soglasje.

Novinarski aktiv in zastopstvo uredništva Večera sta sicer morebitnemu novemu lastniku poslala prošnjo, naj predstavi svoje načrte o razvoju medijskega podjetja, vendar pojasnil do zdaj nista prejela.

Družba Delo, ki je hčerinska družba Pivovarne Laško, je namreč februarja prodala 79,24-odstotni delež Večera. Gre za nakup pod odložnimi pogoji, kar pomeni, da mora Medici izpolniti še nekaj obveznosti iz pogodbe, da bo dejansko pogodba začela veljati. Da mora Večer odprodati, je že septembra 2009 Delu naložil Urad RS za varstvo konkurence.