Za podpore za samooskrbne sončne elektrarne je namenjenih 30 milijonov evrov. Foto: BoBo/Bor Slana
Za podpore za samooskrbne sončne elektrarne je namenjenih 30 milijonov evrov. Foto: BoBo/Bor Slana

V prihodnjih treh letih naj bi Borzen za projekte obnovljivih virov namenil 271 milijonov evrov. Za vse, ki so do konca lanskega leta oddali vlogo za soglasje za priključitev, so na voljo še subvencije po stari shemi neto meritev. Pred kratkim pa je bil objavljen tudi javni poziv za subvencije po novi shemi, kjer je za podpore za samooskrbne sončne elektrarne namenjenih 30 milijonov evrov, od tega pet milijonov za skupnosti, denimo večstanovanjske stavbe.

"Imamo štiri kategorije. Investitorje spodbujamo k nakupu samooskrbne sončne elektrarne skupaj s hranilnikom. Druga kategorija je brez hranilnika. Potem so še skupnosti s hranilnikom in pa skupnosti brez hranilnikov. Višina sredstev je temu primerno prilagojena," je pojasnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Fizične osebe, ki se bodo odločile za napravo skupaj s hranilnikom, lahko dobijo povrnjenih do 40 odstotkov upravičenih stroškov, za napravo brez hranilnika pa največ četrtino. Na ministrstvu pravijo, da nova shema po koristih ne zaostaja za staro, saj prinaša tudi oprostitev plačevanja prispevka za obnovljive vire in učinkovito rabo energije. Z nekaterimi dobavitelji je mogoč tudi dogovor o prodaji viškov.

Trenutno je odobrenih več kot 70 odstotkov vlog za soglasje za priključitev. Potem ko so lani decembra vsi, ki so želeli izkoristiti sistem neto meritev, z vlogami zasuli distributerje, naj bi ti zdaj pohiteli in do julija te vloge rešili. Dogaja pa se, da se kljub soglasju lastniki za investicijo ne odločijo.

"Pri operaterjih omrežja smo preverili, kakšno je trenutno stanje, in vidimo, da je več kot polovico, skoraj 60 odstotkov rezervirane moči po soglasjih, ki ni izkoriščena," je dejal minister Kumer.

Aprila je bil objavljen tudi razpis za spodbude za občinske javne stavbe. Dobili so 14 prijav konzorcijev občin, ki zajemajo več kot 600 stavb, rezerviranih je bilo 20 milijonov evrov. Prijava na razpis za pravne osebe bo mogoča julija, na voljo bo 60 milijonov evrov.