NGEN zaposluje 120 ljudi. Foto: BoBo
NGEN zaposluje 120 ljudi. Foto: BoBo

Direktor podjetja NGEN Roman Bernard je na novinarski konferenci predstavil delovanje podjetja in načrte. Na slovenskem trgu na območju kidričevskega Taluma izvajajo okoli 70 milijonov evrov vreden projekt gradnje največjega hranilnika pri nas doslej. Gre za baterijski sistem s 70 megavati nameščene moči in z zmogljivostjo hranjenja 140 megavatnih ur električne energije. Kot je opozoril Bernard, bo Slovenija tako kmalu vodilna v Evropi po hranilnikih na prebivalca, kar bo pomembno tudi zaradi odpiranja sončnih elektrarn.

NGEN deluje tudi v Avstriji, kjer je trg po Bernardovih besedah zelo dobro razvit in ni nobenih zamejitev cen. V Avstriji gradijo hranilnik v Wagenhamu blizu Salzburga z 80 megavati nameščene moči in z zmogljivostjo hranjenja 160 megavatnih ur električne energije.

Pot so si začeli zdaj utirati še v Nemčiji. Z nemškim državnim plinskim velikanom Uniper so namreč podpisali pogodbo o gradnji hranilnika na območju elektrarne Heyden v Petershagnu. Baterijski sistem s 50 megavati nameščene moči in z zmogljivostjo hranjenja sto megavatnih ur električne energije bo predvidoma priključen leta 2025. Projekt, vreden skoraj 50 milijonov evrov, je pomemben za slovensko gospodarstvo in energetski sistem, ki počasi povezuje Evropo, verjamejo v NGEN-u.

Pogovori še s številnimi drugimi podjetji

Prizor iz prostorov podjetja v Žirovnici. Foto: BoBo
Prizor iz prostorov podjetja v Žirovnici. Foto: BoBo

Bernard je opozoril, da je to šele prvi korak k poslom, ki jih v naslednjih treh letih načrtujejo z Uniperjem, se pa ob tem pogovarjajo še z drugimi nemškimi podjetji, ki se ukvarjajo z energetiko. Kot je spomnil, imajo namreč v največjem gospodarstvu v Evropi velike vetrne elektrarne, s tem pa izziv, kako elektriko na trg plasirati takrat, ko so boljše cene.

Nove projekte načrtujejo tudi na Poljskem in v Italiji, na Portugalskem in Hrvaškem. Financirati jih skušajo sami.

Kako do pametnih omrežij

Direktor NGEN-a je spregovoril tudi o drugih produktih podjetja, denimo pametni povezavi z omrežjem. Kot je dejal, namreč pametnih omrežij ni, če ni pametnih uporabnikov.

"Naučiti se moramo, kako to uporabljati, kakšne prihranke nam to prinese, kakšen nov način življenja," je opozoril. Po njegovih besedah je ob velikem porastu sončnih elektrarn izziv, kako polno izkoristiti na ta način pridobljeno energijo. NGEN je tako razvil Ngen Star, hibridni sistem, ki vsebuje sončno elektrarno in hranilnik električne energije z integriranim hibridnim razsmernikom ter pametnim števcem električne energije.

Zaposlovanje in širjenje prostorov

Podjetje, ki zaposluje 120 ljudi, ima sedež v Žirovnici, njihovi prostori pa počasi postajajo premajhni, zato bodo na lokaciji gradili še eno poslovno stavbo. Upajo, da bo zgrajena prihodnje leto, nato bi lahko zaposlili še 80 ljudi, je povedal Bernard. Dodatno so v okolici kupili še nekdanji poslovni objekt Elektra Gorenjske, kjer bodo gradili 40 stanovanj za prihodnje zaposlene.