Kad je ponujeno ceno označil kot ustrezno, vendar na neustreznih podlagah in brez ustreznih izhodišč v pogajanjih s kupcem, so zapisali revizorji. Foto: RTV SLO
Kad je ponujeno ceno označil kot ustrezno, vendar na neustreznih podlagah in brez ustreznih izhodišč v pogajanjih s kupcem, so zapisali revizorji. Foto: RTV SLO

S prodajo smo iztržili najboljšo možno ceno, prodajni postopek pa je bil izpeljan gospodarno, kar je s svojim mnenjem potrdila tudi Evropska komisija.

Kad
Andrej Vizjak
Delež sta po Vizjakovih besedah prodala Kad in Sod in zato sta za vse postopke tudi odgovorna. Foto: EPA
Računsko sodišče
V Sodu menijo, da poročilo računskega sodišča dokazuje, da pri prodaji Mercatorja ni šlo za oškodovanje. Foto: RTV SLO
Istrabenz in Pivovarna Laško sta kupila Mercatorjeve delnice po ceni, ki ni vsebovala prevzemne premije, zagotovila pa sta si tudi obročno plačilo kupnine. Foto: RTV SLO
Prodaja Mecatorja sporna?

ačunsko sodišče je glede prodaje državnega deleža v Mercatorju zapisalo, da obstaja utemeljen sum, da Kad in Sod nista iztržila najvišje kupnine.

Revizijsko poročilo o prodaji Kadovih delnic navaja kršitve postopkov tako uprave kot tudi nadzornega sveta Kada. Nadzorni svet Kada ni podal soglasja h kratkoročni zadolžitvi Kada za vplačilo delnic za dokapitalizacijo, uprava je odobrila prodajo brez pripravljenega gradiva, prodaje ni obravnaval naložbeni odbor, pojavljale so se napake pri vodenju skrbniške evidence, nekateri dokumenti pa niso bili pravilno shranjeni pod oznako tajnosti. Tako nadzorni svet ni odločal na podlagi popolnih in ustreznih informacij.

"Obstaja tveganje, da Kad ni iztržil najvišje kupnine za delnice družbe Mercator in da ni ravnal učinkovito, ker ni izvajal aktivnosti za preverjanje interesa drugih potencialnih investitorjev in za preverjanje možnosti skupne prodaje s Slovensko odškodninsko družbo," so še zapisali revizorji.

Podobno so ugotovili tudi v revizijskem poročilu o prodaji deleža Soda. "Postopek prodaje delnic družbe Mercator je bil izveden na način, s katerim ni bila zagotovljena preglednost postopka prodaje," je zapisano v poročilu. Prav tako noben dokument o prodaji ni bil označen z oznako strogo zaupno. Kad in Sod imata 90 dni časa, da pripravita odzivno poročilo.

Sod: Mnenje sodišča zavrača očitke o škodljivi prodaji
V Sodu sicer pravijo, da bodo vsebino revizijskega poročila zaradi obsežnosti podrobneje preučili, predsednik uprave Soda Marko Pogačnik pa meni, da je mnenje računskega sodišča izdano s pridržkom, s tem pa naj bi zavračalo številne očitke o škodljivi prodaji deleža Mercatorja. Hkrati naj bi s tem sodišče potrjevalo tudi mnenje Evropske komisije. V Sodu poudarjajo še, da je ob prvem pregledu poročila jasno razvidno, da je Sod v vseh pomembnih pogledih pri prodaji delnic družbe Mercator posloval v skladu z veljavnimi predpisi in internimi akti. Očitki sodišča se po njihovem mnenju nanašajo le na formalne dele postopkov.

Da iz predloženega mnenja računskega sodišča izhaja, da sta uprava in nadzorni svet delovala skladno z veljavno zakonodajo in statutom sklada, menijo tudi v Kadu.

Oglasila se je tudi predsednica preiskovalne komisije o prodaji vseh deležev obeh skladov Polonca Dobrajc, ki poročilo računskega sodišča ocenjuje kot korektno, "saj se njegove naloge pokrivajo tudi z nalogami naše komisije". "Je pa treba počakati še na odzivno poročilo, ki ga morata Kad in Sod predložiti v 90 dneh," je bila pri komentarju previdna Dobrajčeva.

Vizjak: Ministrstvo ni imelo nič s prodajo
Gospodarski minister Andrej Vizjak je v odzivu na poročilo računskega sodišča dejal, da ministrstvo ni imelo nič s postopkom prodaje Mercatorja in, dokler ne bo dokazano drugače, zastopa to stališče. Delež sta po Vizjakovih besedah prodala Kad in Sod in zato sta za vse postopke tudi odgovorna. Ministrstvo za gospodarstvo nima možnosti ne prostojnosti kakorkoli vplivati na odločitve teh gospodarskih družb.

Ob tem je poudaril, da je treba ob morebitnih nepravilnostih na nek način ukrepati in zavzeti stališče. Vloga, ki naj bi jo po poročanju medijev imela takratna predsednica nadzornega sveta Kada in državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem, se je po Vizjakovih besedah navezovala zgolj na njeno funkcijo predsednice nadzornega sveta Kada in ne državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo.

Cvikl: Danes bi dobili 200 mio. evrov več
Na revizijo računskega sodišča se je odzval tudi poslanec SD-ja Milan M. Cvikl. Če bi danes prodajali tak delež Mercatorja, bi samo po borzni ceni dobili 48 milijard tolarjev oz. skoraj 200 milijonov evrov več, je dejal. Prepričan je tudi, da je ta denar zdaj v rokah tistih, ki so bili na sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši avgusta leta 2005, ko je prišlo do dogovora o tej prodaji. Sicer pa je Cvikl napovedal tudi sklic seje komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, na kateri naj bi pregledali odgovornost nosilcev javnih funkcij pri tej prodaji pa tudi podrobnosti prodaje same, ki za zdaj ostajajo poslovna skrivnost.

Je bila država oškodovana?
Kot je znano, sta Kad in Sod septembra 2005 svoj 16,33-odstotni oz. 13,74-odstotni delež v Mercatorju prodala Istrabenzu in Pivovarni Laško, in sicer za nekaj več kot 35,4 milijarde tolarjev. Takrat so se predvsem iz opozicije vrstile kritike, da je bila prodaja netransparentna in da je bila za to, ker ni bilo javnega razpisa za zbiranje ponudb morebitnih vlagateljev za omenjene delnice, država oškodovana za več deset milijard tolarjev, ki so se prelile v Istrabenz in Pivovarno Laško oziroma njunim lastnikom.

Delnica Mercatorja danes bistveno višja kot ob prodaji
Predstavniki Kada in Soda so to zanikali in poudarili, da so se za prodajo odločili zaradi razmer na trgu, predvsem vstopa nekaterih diskontnih prodajalcev na slovenski trg. Istrabenz in Pivovarna Laško sta za delnico Mercatorja plačala 38.000 tolarjev, danes pa je delnica vredna nekaj manj kot 80.000 nekdanjih tolarjev.

Prodaja Mercatorjevih delnic je bila povod za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, pri čemer so predstavniki opozicije želeli, da komisija pregleda le prodajo Mercatorjevih delnic Kada in Soda. Koalicija pa je ustanovila komisijo, ki se ukvarja s prodajami deležev Kada in Soda v 83 gospodarskih službah. V tej komisiji opozicija ne sodeluje.

S prodajo smo iztržili najboljšo možno ceno, prodajni postopek pa je bil izpeljan gospodarno, kar je s svojim mnenjem potrdila tudi Evropska komisija.

Kad
Prodaja Mecatorja sporna?