Lastništvo se lahko dokazuje le z vpisom v zemljiško knjigo, česar se ljudje vse premalo zavedajo. Foto: MMC RTV SLO
Lastništvo se lahko dokazuje le z vpisom v zemljiško knjigo, česar se ljudje vse premalo zavedajo. Foto: MMC RTV SLO
Težave kupcev nepremičnin

Upniki teh podjetij so namreč v številnih primerih že vpisali plombe na njihove nepremičnine, kar pomeni, da jih lastniki v zemljiško knjigo ne morejo vpisati, je za TV Dnevnik poročal Florjan Zupan.

Da je to resna težava, je ugotovil tudi Edvard Dežman, ki je v naselju Grbina na Brdu v Ljubljani, ki ga je zgradilo Gradbeno podjetje Grosuplje, leta 2002 kupil stanovanje. Letos ga želel vpisati v zemljiško knjigo, vendar je pred njim to storil eden izmed upnikov. Dežman pojasnjuje: "18. 2. letos sem na okrajnem sodišču nameraval vpisati to stanovanje, oddal vso dokumentacijo. To je bilo ob 11.40. In takrat sem ugotovil, da je ravno ta isti dan ob 8. uri predznambo naredila A faktor banka."

Podobna je tudi zgodba gospoda iz Ljubljane, ki je želel ostati neimenovan in ki je pred leti kupil garažo od SCT-ja. Ko je želel januarja letos v zemljiško knjigo vpisati lastništvo, je ugotovil, da so predznambo vpisali že trije upniki podjetja SCT.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani, kjer vodijo zemljiško knjigo, ugotavljajo, da se je v zadnjem mesecu povečalo število predznamb in plomb na nepremičninah. "V zadnjem času opažamo, da je takih predlogov več. Konkretno včeraj smo dobili tudi nekaj umikov predznamb."

Gradbeno podjetje Grosuplje in SCT pa verjetno nista osamljena primera, saj se je v poravnavah in stečajih znašlo veliko podjetij. Zupan še poroča, da se ljudje očitno premalo zavedajo, da je zemljiška knjiga osnovna nepremičninska evidenca in da se lastnina dokazuje šele z vpisom v zemljiško knjigo.

Težave kupcev nepremičnin