Znova se je pritožila ukrajinska družba Demiston Holding. Foto: Karin Zorn/Radio Koper
Znova se je pritožila ukrajinska družba Demiston Holding. Foto: Karin Zorn/Radio Koper

Avgusta je novogoriško okrožno sodišče v ponovljenem odločanju o predlogu za začetek stečaja Agroinda, ki so ga marca vložili delavci podjetja, uvedlo stečaj za to podjetje. Delavci so zatrjevali, da je družba insolventna. Sodišče sicer stečaja Agroinda avgusta ni uvedlo prvič, ampak je to storilo že maja letos.

Tako kot maja se je tudi tokrat na uvedbo stečaja pritožil večinski lastnik, ukrajinska družba Demistone Holding, ki Agroind obvladuje prek podjetja Vipavski vinograd. Višji sodniki so mu pritrdili, da je okrožno sodišče, ki ni izločilo sodnice iz ponovnega odločanja o stečaju, bistveno kršilo določila pravdnega postopka, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost izpodbijanega sklepa.

Prvi in drugi sklep nista bila brezhibna
Višje sodišče je zadevo zato vrnilo v nov postopek. Kot so v obrazložitvi navedli višji sodniki, lahko sodišče druge stopnje v primerih, kadar se razveljavi prvostopenjski sklep, odredi, da se novi postopek opravi pred drugim sodnikom. Eden izmed razlogov za takšno odločitev je, da je sodnica v tej zadevi že drugič izdala sklep o začetku stečajnega postopka, višje sodišče pa ga je že drugič razveljavilo.

"Sklep o začetku insolvenčnega postopka je zaradi posledic eden najpomembnejših sklepov, ki jih sodišče izda med postopkom. Zato naj bi bil brezhiben," so navedli. Ob tem so dodali, da ni bil brezhiben ne prvi ne drugi sklep.

Delo bo teklo normalno
Predstavnik zaposlenih v Agroindu Andrej Furlan je ob ponovni razveljaviti stečaja opozoril, da pri tokratni vrnitvi ne gre za vsebinsko odločitev, ampak postopkovno.

Vrnitev zadeve v ponovno odločanje ne bo vplivala na poslovanje, saj se vsi trudijo, da bi delo potekalo normalno. Ne glede na prihodnjo odločitev sodišča zaposleni pričakujejo, da jim bosta bodisi lastnik podjetja bodisi stečajni upravitelj omogočila normalno delo, je še poudaril Furlan.