Zadnji dan za 220 delavcev nekdaj uspešnega podjetja. Foto: BoBo
Zadnji dan za 220 delavcev nekdaj uspešnega podjetja. Foto: BoBo
Polzela
Vseh 220 delavcev je plačo za november prejelo pred stečajem, decembrsko pa jim bodo izplačali iz jamstvenega sklada. Foto: BoBo

Hohnnjec se še ni odločil, ali bo sodišču predlagal nadaljevanje manjšega dela proizvodnje ali pa bo poskrbel samo še za dokončanje dogovorjenih poslov. Odločitev naj bi sprejel po 15. januarju. Do takrat pa mu bo nekaj zaposlenih pomagalo pri inventuri ter pri računovodskih in kadrovskih storitvah.

Vseh 220 zaposlenih je novembrsko plačo prejelo tik pred stečajem, decembrsko pa jim bodo izplačali iz jamstvenega sklada. Poleg odpravnin bodo delavci kot svojo terjatev v stečaju prijavili tudi dve plači, ki jim ju podjetje dolguje še iz leta 2014.


Predlog za stečaj je zaradi insolventnosti družbe podala direktorica Polzele Metka Hrovat. Nepokrita izguba je konec septembra znašala 3,5 milijona evrov, medtem ko je imela Polzela za 2,1 milijona evrov osnovnega kapitala, obveznosti družbe pa so dosegle dobrih šest milijonov evrov. Na podlagi pregleda poročila o finančnem prestrukturiranju se je SDH odločil, da Polzele ne bo ponovno dokapitaliziral.

Na Polzeli so nogavice začeli izdelovati že leta 1927, pomemben vzpon je podjetje doživelo v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je začelo izdelovati znane "pegice". V svojih najboljših časih, sredi 70. let, je tovarna zaposlovala 1200 ljudi.