Na letni ravni so največjo rast delovno aktivnih zaznali v gradbeništvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na letni ravni so največjo rast delovno aktivnih zaznali v gradbeništvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Število delovno aktivnih se je v primerjavi z aprilom povečalo tako med zaposlenimi kot samozaposlenimi, prvih za 0,1 odstotka na skupno nekaj več kot 844.200, drugih pa za 0,2 odstotka na skupno približno 102.400.

Na letni ravni je število delovno aktivnih med zaposlenimi zraslo za 1,2 odstotka, med samozaposlenimi pa za 2,4 odstotka.

Na mesečni ravni se je povečalo število delovno aktivnih pri obeh spolih, in sicer pri obojih za 0,1 odstotka. Delovno aktivnih moških je bilo približno 523.700, žensk pa 423.000, so zapisali na statističnem uradu (Surs).

Na letni ravni se je število delovno aktivnih med moškimi dvignilo za 2,0 odstotka, med ženskami pa za 0,5 odstotka.

Statistiki so rast števila delovno aktivnih na mesečni ravni zaznali v večini področij dejavnosti. Najbolj se je število delovno aktivnih povečalo v gostinstvu (za 0,9 odstotka) in v gradbeništvu (za 0,4 odstotka).

Po drugi strani je na mesečni ravni število upadlo v rudarstvu, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, na področjih trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil ter predelovalnih dejavnostih. V teh je bilo znižanje po podatkih statistikov najizrazitejše, in sicer 0,1-odstotno.

Tudi število delovno aktivnih tujih državljanov je maja doseglo najvišjo vrednost doslej. Bilo jih je nekaj manj kot 146.400 in so predstavljali 15,8 odstotka delovno aktivnih oseb (brez upoštevanja kmetov).

Medtem ko se je na mesečni ravni število delovno aktivnih tujih državljanov povečalo za nekaj manj kot 1000, se je število delovno aktivnih državljanov Slovenije zmanjšalo za nekaj več kot 200. Več kot polovica delovno aktivnih tujcev je bilo zaposlenih ali samozaposlenih v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.