Delodajalci bodo v prihodnje pozornejši tudi na stroške študentskega dela. Foto: BoBo
Delodajalci bodo v prihodnje pozornejši tudi na stroške študentskega dela. Foto: BoBo

Na ministrstvu za delo so pojasnili, da so koncesionarji po novem dolžni obračunati koncesijsko dajatev v višini 23 odstotkov, dvoodstotno dodatno koncesijsko dajatev in DDV na koncesijsko dajatev (20-odstotni DDV od 25-odstotne koncesijske dajatve).

"Datum obračuna je na dan opravljene storitve koncesionarja, ne glede na to, kdaj je bilo delo opravljeno in kdaj je bila izdana napotnica," so še pojasnili na ministrstvu in dodali, da mora biti torej na fakturi, ki bo za opravljeno storitev izdana od danes naprej, obračunana nova, višja koncesijska dajatev.

Smole: Višja cena bo vplivala na odločitev delodajalcev
Po oceni Združenja delodajalcev Slovenije pa se bo strošek študentskega dela za delodajalce posledično dvignil za 10,8 odstotka. "To pa ni zanemarljivo in bo vplivalo na odločanje tudi pri najemanju študentskega dela," meni generalni sekretar združenja Jože Smole.

Na vprašanje, ali bi lahko povišanje koncesijske dajatve kakor koli vplivalo na višino plačila, ki ga za opravljeno delo dobijo študenti, pa Smole odgovarja, da delodajalci študente navadno najamejo, ko so v časovni stiski, ko je treba hitro izpolniti nepričakovano velika naročila in podobno. "Temu ustrezna je tudi cena študentskega dela, tako da bo ta strošek v veliki meri nosil delodajalec sam," pravi Smole.

Urne postavke bi lahko bile nižje
"Lahko pa se zgodi, da bodo delodajalci del novih dajatev prevalili na neto urne postavke z njihovim zmanjševanjem. V tem primeru je smiselno, da poskušate uskladiti vaše želje s ciljem, ki ga ima delodajalec. Mogoča rešitev, zanimiva za obe strani, je lahko tudi povečana produktivnost oziroma prevzemanje dodatnih obveznosti ob enaki urni postavki," so navedli v Agenciji M servis v pojasnilu svojim članom.

Tudi predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc pravi, da dodatna obdavčitev neposredno na študenta ne vpliva. Obstaja pa možnost, da bi delodajalci na račun tega nižali višino urnih postavk, pravi.

Z zakonom za uravnoteženje financ se sicer ustanavlja tudi poseben proračunski sklad v pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, v katerem se bodo zbirala sredstva, namenjena za (so)financiranje vseh štipendij, ki se podeljujejo na podlagi zakona o štipendiranju.