Pogled na Luko Koper. Foto: BoBo
Pogled na Luko Koper. Foto: BoBo

Službe in položaji se delijo najožjim sodelavcem in podpornikom Svobode in SD-ja. Razkrivamo, kdo vse iz gravitacijskega kroga politike, prijateljskih povezav in poznanstev je dobil dobro plačane službe.

Predsednik vlade Robert Golob je bil pred volitvami oster kritik političnega kadrovanja. Pred volitvami je obljubljal, da bodo, če pridejo na oblast, "kadrovali po kompetencah, in ne politični pripadnosti". Za preverjanje sposobnosti je po vzoru testiranj v gospodarstvu vpeljal celo psihološki test, t. i. Gallupov test, in z njimi testiral poslance.

"Presunilo me je, koliko bolje smo se spoznali, najprej sebe in nato drug drugega, kot tim. Lahko smo komunicirali drug z drugim brez trenj, postali smo veliko bolj produktivni," je v intervjuju, objavljenem na spletni strani ameriškega analitskega in svetovalnega podjetja Gallup. com, izkušnje iz Gen-i-ja nizal Golob po zasedbi premierskega stolčka.

Toda že kmalu po prihodu na oblast se je začel pohod po državnem gospodarstvu v nič kaj "gallupovem" slogu, kjer se na dobro plačane položaje nastavljajo lastni ljudje. Novi standardi političnega kadrovanja? Od nastopa aktualne vlade so v Luki zaposlili sedem svetovalcev uprave. V Luki do takrat niso imeli zaposlenega nobenega zunanjega svetovalca, potrjujejo tudi vsi dosedanji predsedniki uprav, s katerimi smo govorili.

Javno ne želijo komentirati, eden od njih nam je recimo povedal, da je imel enega svetovalca, in še ta je bil notranji strokovnjak. Vlogo svetovalcev so v preteklosti opravljali vodje strokovnih področij, ki so pod sabo imeli time strokovnjakov in so za svoje delo tudi odgovarjali. Kaj točno svetujejo novi svetovalci? S kakšnim strokovnim znanjem? Kakšna je njihova odgovornost?

"Če uprava potrebuje toliko svetovalcev, potem je nekaj hudo narobe s strokovnostjo uprave," pravi drugi naš sogovornik, ki je Luko vodil več let. "Kvečjemu smo tu in tam najeli kakšnega zunanjega strokovnjaka za prav specifične projekte," dodaja.

"Svetovalci uprav so praviloma najvišje usposobljeni strokovnjaki za neko področje, širše poznani in spoštovani po svojem preteklem delu in dosežkih," nam pove tretji sogovornik, prav tako nekdanji predsednik uprave, ki za imena zdajšnjih svetovalcev uprave Luke še ni slišal.

Luka Koper. Foto: BoBo
Luka Koper. Foto: BoBo

Kdo vse je v Luki dobil dobro plačane svetovalne in vodilne službe?

Tomaž Pavlič iz Svobode Divača je s 1. avgustom postal svetovalec uprave za področje vzdrževanja. Na zadnjih volitvah je kandidiral za občinskega svetnika občine Divača na listi Gibanja Svoboda.

Mihovil Rameša je iz Intereurope v Luko po naših informacijah prišel s podporo iz vplivnega območja koprskega dela stranke SD. Julija je zasedel položaj svetovalca uprave za multimodalnost.

Vrata v Luko so se odprla tudi Janu Muženiču, nekdanjemu tržniku v Hotelih Bernardin. Muženič je vidni član Svobode Koper in svetnik te stranke v koprskem občinskem svetu. V Luki je dobil službo v trženju.

Daša Golobič je v Luko sprva prišla kot svetovalka uprave za IT-področje, potem pa so na novo ustanovili projektno pisarno, februarja letos je napredovala v vodjo pisarne. Golobič je sicer žena nekdanjega direktorja UKC-ja Ljubljana Jožeta Golobiča, ki je odstopil s tega položaja, potem ko ga je k odstopu pozval zdaj že nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Daša Golobič je bila kandidatka Zavezništva Alenka Bratušek na državnozborskih volitvah leta 2014. Stranke, katere naslednik je Gibanje Svoboda. Alenka Bratušek je danes ministrica za infrastrukturo.

Robert Vodopivec je svetovalec uprave, na spletni strani Luke ni navedeno, kaj točno svetuje upravi. Je iz Šempetra pri Gorici, z Luko Koper, tako pravijo naši viri, pred tem nikoli ni projektno ali kako drugače sodeloval, dokler na oblast ni prišla "linija" iz Nove Gorice.

Andrej Matekovič je v Luko prišel iz Kolektorja CPG, zasedel je položaj svetovalca uprave za področje investicij. Luka Koper sicer v prihodnjih letih načrtuje večstomilijonske investicije, pri katerih bodo pomembno vlogo igrala gradbena podjetja.

Nika Vodopivec je bila zaposlena kot svetovalka uprave – vodja kadrovskega področja, ko so jo umaknili s tega položaja, pa je po naših informacijah brez razpisa postala samostojna strokovna sodelavka.

Matej Osenar je decembra lani prišel kot svetovalec uprave, pooblaščen za vodjo kadrovskega področja.

Andrej Hrabar je širši javnosti neznano ime, pred zaposlitvijo v Luki so mu na občini Koper sistematizirali delovno mesto in omogočili izobraževanje, da si je pridobil ustrezne certifikate, potem pa karierni preskok v Luko, kjer so očitno nujno potrebovali energetskega menedžerja. Po naših informacijah se je za njegovo službo zavzela nekdanja sekretarka stranke Gibanje Svoboda, zdaj poslanka Svobode Tamara Kozlovič, s katero ga veže osebno znanstvo.

Edvard Matković je prišel iz propadlega Studia Moderna, premagal je vse kandidate in postal vodja področja razvojnih poslovnih procesov.

Nekdanji specialec, vojaški častnik in direktor varnostne službe v novogoriškem Hitu Dimitrij Lokovšek je novembra lani prek razpisa zasedel položaj vodje pristaniške varnosti.

Darko Pahor je od 1. 12. 2022 vodja nabave v Luki, prihaja iz novogoriške energetike. Je nekdanji direktor E3, operaterja Elektra Primorske. Izbran je bil na razpisu.

Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Luka: Gre za osebne podatke

Na Luko Koper smo naslovili vprašanja o omenjenih zaposlitvah. Zanimalo nas je, na katero delovno mesto oziroma položaj je bil posameznik zaposlen, kaj konkretno je področje njegovega dela, ali je bil zaposlen na podlagi razpisa, koliko kandidatov se je še prijavilo na konkretno delovno mesto, katero stopnjo izobrazbe imajo in nazive izobrazbe ter zakaj je Luka na novo potrebovala take profile strokovnjakov. In ali so bila omenjena delovna mesta, ki so jih zasedli novi kadri, urejena v sistematizaciji delovnih mest.

Iz Luke so sporočili, da na vprašanja ne morejo odgovoriti, češ da gre za osebne podatke: "Zaposlovanje se izvaja glede na potrebe posameznih organizacijskih enot in skladno s potrjenim poslovnim načrtom. Vsi postopki se vodijo v okviru pristojnosti, določenih z veljavnim statutom družbe Luka Koper, d. d., in poslovnikom o delu uprave ter skladno z vsemi internimi pravili in veljavno zakonodajo. Informacije o konkretnih zaposlitvah so osebni podatki, ki smo jih dolžni varovati."

Tudi na vse v članku izpostavljene zaposlene smo se obrnili z vprašanji, kdo iz Luke jih je povabil ali predlagal za svetovalce, med koliko na razpise prijavljenimi kandidati jim je uspelo dobiti službo v Luki, kako komentirajo informacije, da naj bi službo v Luki dobili prek političnih povezav oziroma vplivnega območja politike ali s pomočjo poznanstev in "dobre besede".

Čeprav ni šlo za vprašanja strokovne narave, so namesto odgovorov vsi po vrsti poslali naša vprašanja službi za odnose z javnostmi Luke. Tudi od tam ni bilo konkretnih odgovorov: "Pri izbiri kadrov upoštevamo delovne izkušnje, izobrazbo in dosedanjo karierno pot kandidata kot tudi njegove strokovne kvalifikacije. V okviru izbirnega postopka se poleg preverjanja izpolnjevanja razpisnih pogojev za zaposlitev izvajajo psihološka testiranja in praktični preizkusi za dodatno preverjanje kompetenc (kot so: socialne, vodstvene, osebne). Pri delovnih mestih, ki so izpostavljena tveganjem korupcije, pri kandidatih opravimo tudi preverjanje integritete. Informacije o konkretnih zaposlitvah in delovnih nalogah so osebni podatki, ki smo jih kot delodajalec dolžni varovati, zaposleni pa jih niso dolžni javno razkrivati."

Luka Koper je sicer državno podjetje s 1938 redno zaposlenimi in 264 agencijskimi delavci. Pomembnejše zaposlitve v Luki Koper ni lahko dobiti. Naval predvsem na strokovne položaje je vedno zelo velik, na posamezno delovno mesto zna prispeti tudi več sto prijav kandidatov.