Izglasovana dividenda bo za Telekom vseeno kar hud zalogaj. Foto: BoBo
Izglasovana dividenda bo za Telekom vseeno kar hud zalogaj. Foto: BoBo
Rekordna dividendo delničarjem Telekoma


Predlagatelji, država, Sod in Kad, so svoj predlog izplačila dividend utemeljili z besedami, da to izplačilo ne bo vplivalo na poslovanje družbe in njeno stabilnost. Temu je pritrdil tudi direktor družbe Rudolf Skobe.
Vendar pa bo omenjeno višje izplačilo dividend zato, ker je Telekom letos pridobil tudi frekvence za mobilno telefonijo in zanje odštel okoli 65 milijonov evrov, povzročilo, da bodo morali kratkoročna posojila zamenjati z dolgoročnimi, je pojasnil. Uprava Telekoma je sicer predlagala le 3,33 evra bruto na delnico oziroma skupno 21,66 milijona evrov dividend.
Na skupščini je bilo prisotnih 40 odstotkov kapitala z glasovalno pravico. Država, Sod in Kad ter še nekaj drugih manjših lastnikov ni imelo glasovalnih pravic. Te jim je zaradi ugotovljenega usklajenega delovanja in preseganja prevzemnega praga že januarja lani prepovedala uresničevati Agencija za trg vrednostnih papirjev.
Prihodnji teden se bo pokazalo, kdo se zanima za nakup
Država je največji, 62,54-odstotni, lastnik največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, Sod ima v lasti 4,25 odstotka, Kad pa 5,59 odstotka Telekoma. Ti sicer skupaj s še nekaterimi delničarji prodajajo okoli tri četrtine Telekoma. Nezavezujoče ponudbe zainteresiranih vlagateljev, ki so izpolnjevali pogoje, zapisane v vabilu k oddaji izjave o interesu, pričakujejo do začetka junija.

Glede zadnjega je Skobe po skupščini pojasnil, da zelo dobro sodelujejo s prodajalcem, morebitnim vlagateljem pa je bil posredovan tudi informacijski memorandum. V Telekomu letos na ravni skupine načrtujejo do 212 milijonov evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo in 63 milijonov evrov čistega dobička.

Kot strateške usmeritve skupine za prihodnost je med drugim navedel konsolidacijo na posameznih trgih, ohranjanje števila uporabnikov v Sloveniji, rast števila uporabnikov in dobička v jugovzhodni Evropi, finančno stabilnost in nadaljevanje kadrovskega prestrukturiranja.

Rekordna dividendo delničarjem Telekoma