Znova so odprte vse trgovine. Foto: BoBo
Znova so odprte vse trgovine. Foto: BoBo

Vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom določa, da je prodajanje blaga potrošnikom dovoljeno le, če so zaposleni enkrat tedensko testirani na okužbo z novim koronavirusom. Do zdaj so trgovci testiranja za svoje zaposlene organizirali sami, zdaj pa jim panožna zbornica – Trgovinska zbornica Slovenije – prihaja na pomoč.

Sorodna novica Izgube v nekaterih dejavnostih velike, mnogo prodajaln s cvetjem dokončno zaprlo vrata

Brezplačna testiranja za zaposlene v trgovini bodo potekala v različnih krajih po vsej Sloveniji, za zdaj so termini že določeni za Ljubljano, Celje, Maribor, Kranj, Trbovlje, Krško, Kočevje in Postojno. Glede na potrebe trgovcev pripravljajo testiranja še na nekaterih drugih lokacijah, so sporočili iz zbornice.

Zaradi lažje in učinkovite organizacije testiranj trgovce na zbornici prosijo, da jim prijave zaposlenih za posamezno lokacijo in termin posredujejo na elektronski naslov info@tzslo.si. Prijave zbirajo do zasedbe predvidenega števila (največ od 150 do 200 udeležencev na dan), pri čemer bodo prijavljeni en dan pred testiranjem seznanjeni s predvideno uro testiranja.

V primeru prejetega večjega števila prijav za posamezno lokacijo bodo podjetja pravočasno seznanjena o novem terminu testiranja. Več o terminih in lokacijah testiranja za zaposlene v trgovinski dejavnosti objavljajo tudi na spletni zbornični strani.

Gradbinci vlado pozivajo k odpravi omejitev

Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Gradbinci, združeni v sekciji gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so vlado pozvali, naj se jim omogoči opravljanje vseh storitev na področju gradbeništva. Zdaj lahko delajo zgolj na nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih. "V praksi to pomeni, da ne smejo delati niti fasade, kar je nerazumna omejitev," so poudarili.

Medtem ko so se pretekli teden sprostile storitvene dejavnosti in trgovine, kjer se pojavljajo stiki s potrošniki, gradbincem še vedno ni dovoljeno delati v naseljenih hišah in stanovanjih.

Gradbinci želijo, da se opravljanje storitev na področju gradbeništva razširi in doda izjema, da se lahko izvajajo dela na zunanjosti objektov in v okolici obstoječih objektov. "Da se torej sprostijo vsa dela, ki se izvajajo zunaj, kot so strehe, fasade, balkoni, zunanje ograje, nadstreški, zunanje ureditve, prizidki, ne glede na to, ali so stavbe naseljene ali ne," so pojasnili.

Ob tem pa so gradbinci poudarili, naj ob odpravi teh omejitev ne bo obvezno testiranje zaposlenih oziroma izvajalcev storitev na področju gradbeništva. To po njihovi oceni ni smiselno, so še zapisali v OZS-ju in dodali, da obveznemu testiranju zaposlenih sicer nasprotujejo tudi v drugih panogah.