Bo Nizozemcem uspelo TVM postaviti na noge? Foto: MMC RTV SLO
Bo Nizozemcem uspelo TVM postaviti na noge? Foto: MMC RTV SLO

"Zdaj smo morali urediti pravne zadeve, konec avgusta pa bi zadeva lahko res stekla," je pojasnila stečajna upraviteljica Tovarne vozil Maribor (TVM) Alja Markovič Čas. Okrožno sodišče v Mariboru je že dalo soglasju k osnutku najemne pogodbe, sledijo še formalnosti, povezane s ponovnim zagonom proizvodnje in z zaposlitvijo delavcev.

DuraCar, ki je s tem namenom ustanovil slovensko podjetje DuraBus, namerava zaposliti najmanj 70 nekdanjih delavcev TVM-ja in odkupiti za 2,2 milijona evrov zalog, ki jih je TVM prejel od savdske družbe Al Amad kot predujem za 15 nizkopodnih avtobusov, je dejala stečajna upraviteljica.
Dve muhi na en mah
S tem bi se rešil tudi mednarodni zaplet med Slovenijo in Savdsko Arabijo, ki je nastal zaradi neizpolnjenih naročil TVM-ja. "Če bo vse po sreči, se bo proizvodnja avtobusov nadaljevala in se bodo nova delovna mesta še odpirala. Oni so dolgoročno zainteresirani. Tega ne skrivajo. TVM bi radi odkupili in imajo s tem zelo velikopotezne načrte," je povedala Markovič Časova.
Še eno Pavčkovo pogorišče
Uprava TVM je zahtevo za začetek stečaja na mariborsko sodišče vložila na začetku marca po neuspešnih pogovorih lastnika Viatorja & Vektorja s potencialnimi strateškimi partnerji oz. kupci.
S tem se je končala agonija zaposlenih, ki so s stavko vse od novega leta neuspešno skušali izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti. Brez dela je ostalo 129 ljudi.

TVM, ki se je ukvarjal s proizvodnjo avtobusov, je bil v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci nekajkrat napovedali stavko, nato pa tudi sami želeli vložiti zahtevo za stečaj, a so jih prehiteli lastniki družbe.