Foto:
Foto:
Bevc: Po posojilo do bank upnic.

Po besedah prisilnega upravitelja Tomaža Kosa mora zdaj uprava Rogaške poravnalnemu senatu odobriti sanacijski načrt, upniški odbor pa bo nato senatu priporočil, naj ga sprejme.

Omenjeni odbor je upravi naložil, da se z bankami dogovori o zagotovitvi 1,7 milijona evrov. Toliko sredstev je namreč potrebnih za nujna sanacijska dela, ki se bo začela maja in končala septembra.

Po posojilo do bank upnic
Predsednik uprave steklarne Bojan Bevc je že prej izrazil pričakovanje pozitivnega odgovora upnikov, saj je bi bil v nasprotnem primeru mogoč tudi stečaj. Dejal je še, da bodo posojilo verjetno najeli pri bankah upnicah, in sicer Novi Ljubljanski banki, Novi Kreditni banki Maribor in Banki Celje.

Visoke obveznosti steklarne in celotnega holdinga
Upniki imajo za prijavo terjatev časa do ponedeljka, svoje zahteve pa naj bi oddalo okrog 70 upnikov. Steklarna Rogaška ima za okrog 12,6 milijard obveznosti, na njeno poslovanje pa je vezanih tudi 646 dobaviteljev v Sloveniji, od tega okrog 60 na območju Rogaške Slatine. Obveznosti holdinga so še večje, saj znašajo kar 23 milijard tolarjev.

Pozitivni odzivi na lokalni in državni ravni
Na odločitev upniškega sveta sta se odzvala gospodarsko ministrstvo in občina. Državna sekretarka na ministrstvu Starina Kosem meni, da je nadaljevanje te dejanosti v korist zaposlenih, države in lokalne skupnosti. Rogaški župan Branko Kidrič je dejal, da stečaj ni sprejemljiv, sicer pa nameravajo na občini prisluhniti težavam steklarne. Kidrič bo tako občinskemu svetu predlagal odpis polovice zneska letošnjega komunalnega prispevka, kar bo naneslo 10 milijonov tolarjev.