Addiko Bank deluje na območju nekdanje Jugoslavije in ima sedež na Dunaju. Foto: BoBo
Addiko Bank deluje na območju nekdanje Jugoslavije in ima sedež na Dunaju. Foto: BoBo

NLB, ki je v junijski prevzemni ponudbi za Addiko Bank za delnico ponudila 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend, je sredi tega meseca zvišala ponujeno ceno. Za delnico Addiko Bank tako po novem ponuja 22 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend.

Ponudba velja do vključno 16. avgusta. V banki s sedežem v avstrijski prestolnici želi največja slovenska banka, ki je obenem največja bančna skupina s sedežem v regiji nekdanje Jugoslavije, pridobiti vsaj 75 odstotkov delnic Addiko Bank.

Upravni odbor Addiko Bank po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenjuje, da je ponudba NLB-ja s finančnega vidika primerna in privlačna, predstavlja pa premijo v višini 15,8 odstotka glede na tečaj delnic Addika na 14. maj, zadnji dan pred objavo prevzemne namere. Obenem predstavlja tudi precejšnjo prevzemno premijo glede na trenutni povprečni tečaj delnic banke, ki je pri 18,75 evra.

Vodstvo Addiko Bank je vseeno izrazilo negotovost glede uspeha ponudbe

A vodstvo Addiko Bank v sporočilu delničarjem obenem izraža negotovost glede uspeha ponudbe. Prag uspešnosti je namreč s 75 odstotkov delnic postavljen zelo visoko, oviro na poti proti temu cilju pa predstavlja trenutna kompleksna in razpršena lastniška struktura.

Med večjimi lastniki so družbe Agri Europe srbskega poslovneža Miodraga Kostića, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovo in razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und –verwertungWinegg Realitäten in drugi.

Za banko se zanima tudi družba Agri Europe, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića in ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko. Ta je sredi maja objavila ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v Addiko. Ponudba velja do 27. junija, za delnico ponuja 16,24 evra bruto oz. 17,50 evra, zmanjšano za že izplačano dividendo za lani. Agri Europe je imela pred tem v Addiko nekaj manj kot 10-odstotni delež. Ponudba NLB se šteje za konkurenčno ponudbo tisti od Agri Europe.

Ob koncu marca je v lastništvo Addiko Bank vstopil tudi srbski poslovnež Davor Macura, ki vodi podjetje Alta Pay Group. Sredi maja naj bi ta družba po nakupu 6,9-odstotnega deleža imela v lasti 9,6 odstotka delnic, preko drugih finančnih instrumentov pa naj bi prišla do še 26,8 odstotka, od česar naj bi 6,9 odstotka prodala beograjskemu podjetju Diplomat Pay. Tako je delež Alte Pay trenutno pri nekaj manj kot 20 odstotkih, delež Diplomat Pay pa pri skoraj 10 odstotkih.

Addiko Bank s sedežem na Dunaju je nastala iz vzhodnoevropskega dela nekdanje banke Hypo Alpe Adria. Prisotna je v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH-u, Srbiji in Črni gori. Specializirana je za poslovanje s prebivalstvom in malim gospodarstvom.

Skupina NLB medtem deluje v Sloveniji, Severni Makedoniji, BiH-u, Kosovu, Črni gori in Srbiji, s prevzemom Addika se želi vrniti na hrvaški trg.