Daljnovodi v Romuniji, kjer se prav tako spopadajo z rekordnimi podražitvami energentov. Foto: EPA
Daljnovodi v Romuniji, kjer se prav tako spopadajo z rekordnimi podražitvami energentov. Foto: EPA

"Ustaviti moramo to norost, ki se trenutno dogaja na energetskih trgih," je pozval avstrijski kancler Karl Nehammer. Poudaril je, da se morajo cene elektrike znižati, in pozval EU, naj loči cene elektrike in plina.

"Ne moremo dovoliti, da (ruski predsednik Vladimir) Putin vsak dan določa evropsko ceno električne energije," je še dodal.

Ruski energetski velikan Gazprom je pred dnevi napovedal, da bodo med 31. avgustom in 2. septembrom zaradi vzdrževalnih del znova zaprli plinovod Severni tok 1. Po pregledu bodo dobavljali 33 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, kar je le petina zmogljivosti plinovoda, je poročal Euronews.

Sorodna novica Medvedjev: Cene plina bodo še pred koncem leta dosegle 5000 evrov

"Naslednjih 5–10 zim bo groznih, če ne bomo ukrepali"

Belgijska ministrica za energetiko Tinne Van der Straeten je tvitnila, da je treba cene plina v Evropi nujno zamrzniti, in dodala, da je povezava med cenami plina in elektrike umetna in da jo je treba reformirati.

"Naslednjih pet do deset zim bo groznih, če ne bomo storili ničesar," je posvarila. "Ukrepati moramo pri viru (težav), na evropski ravni, in si prizadevati za zamrznitev cen plina," je še zapisala.

Cene elektrike dosegle rekordne vrednosti

Cene elektrike se že dalj časa dvigajo in so v Evropi ta teden dosegle rekordne vrednosti.

V Nemčiji je pogodba za leto vnaprej za elektriko v petek dosegla 995 evrov na megavatno uro, medtem ko je v Franciji ta cena narasla na 1130 evrov. To pomeni več kot desetkratno povečanje v obeh državah glede na lani, ugotavlja tiskovna agencija AFP.

Plin je glavni vir proizvodnje električne energije, poroča BBC. Ruski namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije Dmitrij Medvedjev je medtem v nedeljo sporočil, da bi cene plina v Evropi še pred koncem leta lahko dosegle 5000 evrov za tisoč kubičnih metrov. Rusija je v preteklih letih EU-ju zagotovila za 40 odstotkov njenih plinskih potreb.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je zagotovil, da bo omejitev cen elektrike za potrošnike v državi veljala do 31. decembra. Tudi za leto 2023 obljublja, da bodo podražitve postopne in da ne bo "dohitevanja stroškov", je poročal Radio France Internationale.

Nemška skladišča plina so trenutno 83-odstotno napolnjena. Foto: EPA
Nemška skladišča plina so trenutno 83-odstotno napolnjena. Foto: EPA

Habeck: Cene bodo padle, ko Nemčija napolni skladišča

V Nemčiji medtem skladišča plina polnijo hitreje od pričakovanj. Gospodarski minister Robert Habeck je za časopis Der Spiegel dejal, da bi lahko želeno 85-odstotno napolnjenost dosegli že v začetku septembra, mesec dni hitreje od ciljev.

Spiegel še poroča, da je avgusta letos le 9,5 odstotka nemške porabe plina izviralo iz Rusije, kažejo podatki združenja elektroindustrije BDEW. V lanskem letu je na letni ravni ruski plin predstavljal 55 odstotkov nemške porabe.

Habeck je poudaril, da bodo cene plina padle, ko bo Nemčija napolnila skladišča. "Posledično se bodo trgi umirili in padli," je dejal in dodal, da so se nedavno dvignili zaradi velikega povpraševanja in tržnih špekulacij, ki jih ni bilo mogoče dolgoročno vzdržati.

Habeck je tudi ponovil, da Nemčija ne bo dovolila zloma svojega plinskega trga v slogu Lehman Brothers, ko je propad ameriške investicijske banke pomagal sprožiti finančno krizo leta 2008.