Prodaja se lahko nadaljuje, je odločil UVK. Foto: BoBo
Prodaja se lahko nadaljuje, je odločil UVK. Foto: BoBo

Pri presoji koncentracije je UVK ugotavljal, ali se pojavljajo prekrivanje dejavnosti v koncentraciji udeleženih in z njimi povezanih družb ali delov družb na katerem izmed trgov, kjer te nastopajo, ali povezave, ki bi omejevale konkurenco na katerem izmed z njimi tesno povezanih trgov, so sporočili z urada.

V svojem pojasnilu je v. d. direktorja urada Damjan Matičič dejal, da se koncentracija z združitvijo ne bo povečevala, saj srbski Nectar do zdaj na slovenskem trgu ni imel velikega tržnega deleža. Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško Vladimir Malenković je sklep označil kot logično nadaljevanje odprodaje Fructala.

Dodal je, da mora Nectar sicer pridobiti mnenja varuhov konkurence na vseh trgih, kjer se pojavljata obe družbi: torej v Sloveniji, Srbiji, BiH-u, Makedoniji in Črni gori. "To zahteva določen čas, kar smo vedeli od začetka postopka prodaje Fructala," je še dejal Malenković.

Konec prodaje še nekoliko v zraku
Ker časa odločanja posameznega varuha konkurence ni mogoče vnaprej napovedati, je po njegovem mnenju jasno, da tudi končnega datuma postopkov prodaje Fructala ni mogoče z gotovostjo določiti.

Prve ocene so konec prodaje kazale še to jesen, vendar je mogoče, da se ta nekoliko podaljša. S prodajo Fructala, ki sodi v sklop poravnavanja dolgov Pivovarne Laško, bo Pivovarna Union iztržila 35,3 milijona evrov, Nectar pa bo prevzel tudi dolgove ajdovske družbe. Pivovarna Laško se bo tako s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.