Zaradi neizplačila prvega obroka sporne pogodbe za gradnjo bojnega čolna je imel Elan Marine blokiran račun. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Zaradi neizplačila prvega obroka sporne pogodbe za gradnjo bojnega čolna je imel Elan Marine blokiran račun. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Delavci Elana Marine vendarle prejeli plače

Sodišče je z novo začasno odredbo tako sprostilo sredstva na računu podjetja, ki so bila od začetka tedna zamrznjena na zahtevo hrvaškega podjetnika Livia Jelčića, saj Skimar podjetniku, s katerim je nekdanji prokurist Skimarja Jože Kralj sredi decembra podpisal 700.000 evrov vredno pogodbo o razvoju bojnega plovila, ni nakazal prvega obroka 485.000 evrov. Elan Marine je imel zaradi sporne pogodbe blokiran račun.

Posel naj bi bil vreden 700.000 evrov, po poročanju TV Slovenija pa naj bi šlo za 14 metrov dolge čolne, ki naj bi bili izdelani po standardih Nata. Jelčić, ki naj bi potreboval okoli 400 čolnov, je tudi dejal, da se je v projekt žal vmešala politika.

Ker so nadzorniki preprečili izplačilo prvega obroka, 485.000 evrov, je hrvaški podjetnik pri pristojnem sodišču dosegel začasno blokado računa Elana Marine. V Skimarju so vložili ugovor, ker je pogodbo podpisala nepooblaščena oseba. Pričakujejo, da bo odločitev sodišča znana danes, tako da bi plače vendarle izplačali pravočasno. Delavci v programu smuči bodo plače zagotovo dobili.

Na Okrožno državno tožilstvo v Kranju je v sredo prispela že druga kazenska ovadba, ki jo je Skimarjeva uprava podala zoper Kralja. Prva se je nanašala na razkritje poslovnih skrivnosti, druga pa na omenjeno sklenitev pogodbe.

Mors s projektom ni bil seznanjen
Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da čeprav sta bila v projekt izdelave bojnega plovila vpletena uslužbenec Morsa Marjan Senica in kapetan 430. mornariškega diviziona v Kopru Edi Jeran, s projektom ministrstvo ni bilo nikoli seznanjeno. Prav tako tudi nima odprtega niti načrtovanega nobenega programa razvoja plovila.

B. K./A. M.

Delavci Elana Marine vendarle prejeli plače