Novega električnega twinga naj bi izdelovali v Revozu. Foto: Reuters
Novega električnega twinga naj bi izdelovali v Revozu. Foto: Reuters

Forbes Slovenija poroča, da bo po njihovih neuradnih, a zanesljivih informacijah v sredo v novomeškem Revozu podpisan memorandum o soglasju, ki bo podlaga za zagon proizvodnje novih električnih twingov v Novem mestu. Podpisa naj bi se udeležili predsednik vlade Robert Golob, gospodarski minister Matjaž Han ter podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner.

Kolikšna bo vrednost francoske naložbe, kaj projekt pomeni za delovna mesta v Revozu in druge podrobnosti projekta naj bi razkrili v sredo. Naložbo Renaulta v Revozu naj bi podprla tudi Slovenija, vendar ni znano, s kolikšno vsoto in pod kakšnimi pogoji. Pri Revozu informacij Forbsa Slovenija niso želeli komentirati, prav tako ne na ministrstvu za gospodarstvo.

Reuters je na začetku letošnjega aprila poročal, da bo Renault v okviru svoje enote električnih vozil Ampere aprila zagnal inženirska dela na cenovno dostopnejšem modelu novega električnega twinga, množična proizvodnja pa bo stekla leta 2026 v Revozu.
V Renaultu so osnovni koncept vozila neuradno oblikovali marca. Ampere naj bi začel izbirati dobavitelje, oblikovati prototipe in prilagajati proizvodnjo.

Da bi pospešil razvoj električnega twinga, bodo Renaultovi inženirji število sestavnih delov avtomobila znižali za 20 odstotkov tako, da bodo uporabljali bolj generične komponente, je marca za francoski časnik Les Echos dejal tehnološki vodja v družbi Gilles Le Borgne.

Forbes Slovenija še poroča, da so junija v Revozu končali proizvodnjo dveh modelov twinga (twingo 3 ICE in twingo 3 electric) in sestavljalo zgolj še clio 5. Kljub ustavitvi proizvodnje twingov pa so v Revozu obdržali vseh 1400 delavcev. Konec leta 2021 je bilo v Revozu 2087 zaposlenih.

Kot je poročal STA, so lani v Revozu izdelali nekaj več kot 68.000 vozil, medtem ko so jih predlani skoraj 96.000.