Do konca leta bo v Secopu le še 50 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO
Do konca leta bo v Secopu le še 50 zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO

V Secopu Kompresorji pojasnjujejo, da odpuščanje prilagajajo naročilom in ritmu selitve. Po dogovoru s sindikatom bodo izplačane odpravnine odpuščenim višje od zakonsko določenih, hkrati bodo izplačali tudi dogovorjene dodatke.

Likvidacijski postopek bodo končali, ko bodo preselili vse proizvodne procese in končali vse postopke za zaprtje podjetja, to pa bo predvidoma do leta 2016.

Še pred štirimi leti 1.100 zaposlenih
Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1.100 ljudi. Nemški finančni holding Aurelius, ki je leta 2010 prevzel vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, pa je družbo preimenoval v Secop.

V Secopu so nato aprila 2011 napovedali, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in njegovo proizvodnjo postopoma preseliti na Slovaško, po pogajanjih s sindikatom pa so se dogovorili, da bodo odpustili 440 delavcev.

Prestrukturiranje podjetja so končali predlani in takrat napovedali, da bodo proizvodnjo v Sloveniji nadaljevali s približno 500 zaposlenimi. Iskali so tudi strateške partnerje, a so se po prenosu večjega dela svoje proizvodnje v slovaške Zlate Moravice lastniki odločili za likvidacijo črnomaljskega Secopa.