Medtem ko se v Köbenhavnu odločajo, kako zmanjšati emisije, v Šoštanju gradijo novi blok termoelektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Medtem ko se v Köbenhavnu odločajo, kako zmanjšati emisije, v Šoštanju gradijo novi blok termoelektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Borut Meh je tudi opozoril, da se danes v Sloveniji ne pogovarjamo o tem, kako porabiti manj energije, temveč v ospredje postavljamo samo vprašanje, kako zmanjšati emisije v zrak in okolje. Foto: MMC RTV SLO
Predvideno je, da se bo količina žveplovega dioksida s šestim blokom zmanjšala kar za polovico, njegov izkoristek pa bo za 30 odstotkov večji od zdajšnje elektrarne. Foto: www.te-sostanj.si
V treh letih šesti blok

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Borut Meh je na tiskovni konferenci izgradnjo šestega bloka označil za pomembno ne le za holding, ampak za celotno slovensko energetiko. Vrednost naložbe je 1,1 milijarde evrov, zagotovljena pa naj bi bila že polovica sredstev.

Zagotoviti moramo takšne vire, ki jih bo mogoče prilagoditi potrošnji
Kot je pojasnil, je bilo glede izgradnje veliko dilem, vprašanja pa so seveda nanašala predvsem na njegovo okolijsko sprejemljivost. "Ta projekt je zares okolijsko sprejemljiv. Blok šest se umešča na obstoječo energetsko lokacijo, kar je zelo pomembno. Žalostno pa je, da se ta investicija, ki je umeščena v strategijo razvoja Slovenije do leta 2023, obravnava kot dnevnopolitična točka. Zagotavljati moramo takšne vire energije, ki jih bo možno prilagoditi potrošnji," je dejal Meh.

Potrebovali bomo tudi pasivno energijo
Opozoril je, da se danes v Sloveniji ne pogovarjamo o tem, kako porabiti manj energije, temveč v ospredje postavljamo samo vprašanje, kako zmanjšati emisije v zrak in okolje. Meh pričakuje, da bomo v prihodnosti potrebovali tudi pasivno energijo, zato podpira izgradnjo Nuklearne elektrarne Krško dve in se nadeja, da se bo umetna dilema, kaj bolj potrebujemo, ali drugi blok krške nuklearke ali šesti blok šoštanjske termoelektrarne (TEŠ), kmalu končala.

Glede strukture financiranja naložbe je Meh izpostavil, da je Holding Slovenske elektrarne novembra TEŠ, ki letno proizvede 3.850 gigavatnih ur energije, dokapitaliziral v višini 85,5 milijona evrov. Holding bo zagotovil okrog 210 milijonov evrov, TEŠ bo prispeval 100 milijonov evrov, 550 milijonov evrov je višina najetega posojila pri EIB-ju, v projekt naj bi se vključila tudi družba Gen energija.

S šestim blokom 30-odstotkov večji izkoristek
Predvideno je, da se bo količina žveplovega dioksida s šestim blokom zmanjšala kar za polovico, njegov izkoristek pa bo za 30 odstotkov večji od zdajšnje elektrarne. Za direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika pa je najpomembnejši gospodarski vidik naložbe, in sicer dolgoročno zmanjšanje energetske odvisnosti Slovenije oz. večanje njene samooskrbe z električno energijo.

Obratovanje šestega bloka je predvideno do leta 2054, do takrat pa bo porabljen tudi ves razpoložljivi premog Premogovnika Velenje.

V treh letih šesti blok