Frankfurtski indeks DAX30 je v prvi polovici ponedeljkovega trgovanja presegel vrednost 6.350 točk. Foto: Reuters
Frankfurtski indeks DAX30 je v prvi polovici ponedeljkovega trgovanja presegel vrednost 6.350 točk. Foto: Reuters
Borzni posredniki v Tokiu so se morali sprijazniti z negativnim začetkom tedna. Foto: EPA

Indeks SBI TOP (822 točk), ki prejšnji teden ni poznal "poraza", je izgubil odstotek, kar pomeni polovico tistega, kar je pridobil v prejšnjih petih dneh. Promet se je glede na petek drastično znižal. Če ga je bilo takrat s Krko za več kot milijon evrov, je danes komaj presegel mejo 100 tisoč evrov. To je eden od treh najmanj prometnih dni z novomeškim farmacevtom, odkar so delnice leta 1997 začele kotirati na borzi. Z 1,7-odstotnim padcem enotnega tečaja (zadnji posel: 66,8 evra) je bila Krka delnica z največjim minusom v prvi kotaciji. Več kot odstotek so izgubili še Telekom, Nova KBM in Luka. Podražile so se le Gorenjeve delnice, vendar minimalno.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

-1,74 % 66,74 EUR
GORENJE+0,08 %11,85
TELEKOM-1,17 % 92,99
NOVA KBM-1,40 %10,55
LUKA KOPER-1,28 % 15,43
PETROL-0,29 %237,84
MERCATOR+0,11 %138,57
INTEREUROPA+0,00 %3,62

V pričakovanju zasedanja Feda
Medtem so z vodilnih evropskih borz spet poročali o občutno višjih tečajih delnic. Vlagatelji so hitro pozabili petkovo poročilo o ameriškem julijskem trgu dela, ki dokazuje, da okrevanje še ni tako robustno, da bi omogočalo padanje brezposelnosti. Prejšnji mesec je tako v ZDA delo izgubilo kar 131 tisoč ljudi, vendar je to zlasti posledica ukinjanja začasnih državnih zaposlitev za potrebe popisa prebivalsta. V tem tednu bo v ospredju redno zasedanje Zveznih rezerv. Pričakovati je, da bo ključna obrestna mera, ki že od decembra 2008 vztraja na skoraj ničelni ravni, ostala nespremenjena, utegne pa Fed napovedati nove ukrepe za spodbujanje likvidnosti.

Tokio ob močnejšem jenu izgubljal
Ne ravno najlepša slika ameriškega trga dela je v petek vplivala na gibanje indeksa Dow Jones, ki je bil za trenutek tudi za poldrugi odstotek "pod gladino", vendar je dan končal z vsega 0,2-odstotnim padcem. Nekaj negotovosti so danes pokazali tokijski trgovci, saj je indeks Nikkei (9.572 točk) "pokleknil" za tri četrtine odstotka. Negativen dan je tudi posledica močnejšega jena, ki negativno vpliva na konkurenčnost japonskih izvoznih podjetij. Toyotine in Sonyjeve delnice so tako izgubile več kot odstotek in pol. Evropske borze so ubrale svojo pot, indeksi pa so poskočili za več kot odstotek. Podražile so se zlasti delnice surovinskih podjetij, potem ko je eden vodilnih kitajskih vladnih ekonomistov napovedal, da bo imela Kitajska letos od 10- do 11-odstotno gospodarsko rast, kar je več od dozdajšnjih napovedi.