V nadzornem svetu bo tudi predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Grosar. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V nadzornem svetu bo tudi predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Grosar. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Samo Hribar Milič, GZS
Predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič odhaja iz SID banke. Foto: BoBo

Vlada je ta teden sprejela sklep o razrešitvi in imenovanju nadzornikov SID banke. Razrešila je Andrejo Kert, Sama Hribarja Miliča, Aleša Berka Skoka, Marka Jakliča, Huga Bosia, Gregorja Kastelica in Petra Kraljiča, imenovala pa Štefana Grosarja, Marjana Divjaka, Martina Jakšeta, Mateja Runjaka, Roberta Lična, Milana Matosa in Janeza Tomšiča.

Nadzorni svet SID banke ima po zakonu sedem članov, od tega pet predstavnikov strokovne javnosti, enega predstavnika finančnega ministrstva in enega predstavnika ministrstva za gospodarstvo (zdaj ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo).

Odhajajo ...
Razrešeni nadzorni svet so predstavljali nekdanja vodja direktorata za premoženje na finančnem ministrstvu (mandat Franca Križaniča) Kertova, ki je zdaj zaposlena na Univerzi v Ljubljani, prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije Hribar Milič, ekonomista Aleš Berk Skok in Marko Jaklič, direktor in lastnik podjetja Bosio Bosio, investicijski bančnik Kastelic ter nekdanji direktor in partner svetovalne službe McKinsey Kraljič.
Prihajajo ...
Novi nadzorniki, ki jih je vlada imenovala za mandatno dobo petih let, so predsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Grosar, Divjak, ki je bil v prejšnji vladi Janeza Janše zaposlen v kabinetu premierja, nekdanji član Računskega sodišča in član DeSUS-a Jakše, predstavnik finančnega ministrstva Runjak, predsednik nadzornega sveta Peka in nekdanji kandidat za ministra SD-ja Ličen, nekdanji direktor Mladinske knjige Matos, ki je na zadnjih volitvah kandidiral na listi NSi-ja, ter podpredsednik SLS-a Tomšič.

Dnevnik: Politična pokoritev banke
Ob tem je časnik Dnevnik ta teden zapisal, da se je začela "politična pokoritev SID banke". Po pisanju časnika je vlada pri imenovanju novih nadzornikov spregledala merila za strokovnost in neodvisnost. Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi se pripravljala vsaj zamenjava predsednika uprave SID banke Sibila Svilana, za položaj pa naj bi se zanimal poslanec SDS-a Andrej Šircelj.

Predstavniki SID banke so ta teden poudarili, da banka slovenskemu gospodarstvu že od začetka gospodarske krize nudi okrepljeno financiranje. Tudi Svilan je v preteklosti dejal, da je SID banka v kriznem času in v svoji protikrizni vlogi odigrala bistveno vlogo za slovensko gospodarstvo.

SID financira izvoz in razvoj
SID banka je lani s 764 milijoni evrov posredno prek poslovnih bank ali neposredno financirala 1.066 slovenskih družb, med katerimi je bilo 87 odstotkov malih in srednje velikih podjetij. Kot so ob tem ta teden pojasnili v banki, so financirali zlasti internacionalizacijo, podjetništvo ter razvojne in ekološke projekte.

Od jeseni 2008 do konca lanskega leta je skupina SID banka s financiranjem ali zavarovanjem podprla okoli 4.500 slovenskih podjetij v skupni vrednosti 3,7 milijarde evrov posojil in 13,4 milijarde evrov zavarovanega slovenskega izvoza ali investicij.