Vlade po Evropi se vse ukvarjajo z vprašanjem, kako ponovno vzpostaviti zaupanje in stabilnost, sta si bila enotna Rop in Svilan. Foto: MMC RTV SLO
Vlade po Evropi se vse ukvarjajo z vprašanjem, kako ponovno vzpostaviti zaupanje in stabilnost, sta si bila enotna Rop in Svilan. Foto: MMC RTV SLO

Pri zajtrku Ameriške gospodarske zbornice so gospodarstveniki in bančniki govorili o načinih, kako znova vrniti zaupanje tako v slovensko kot v evropsko gospodarstvo in predvsem bančni sistem. Ker je nezaupanje še vedno veliko, to vpliva tako na število naložb kot posledično na gospodarsko rast, je poudaril podpredsednik Evropske investicijske banke Anton Rop. In kako se iz tega izviti? Rop kot glavni stvari vidi jasno vodeno politiko in hitre ukrepe.

V Sloveniji se namreč javne in zasebne naložbe zmanjšujejo vse od leta 2007. Največji padec je bil leta 2009, bistvenega izboljšanja pa ni bilo niti v naslednjih dveh letih. Po tem se naša država tudi razlikuje od drugih članic Unije, kjer se razmere popravljajo in stabilizirajo.

Nov način razmišljanja
Prvi mož SID banke Sibil Svilan je prepričan, da je treba za spodbujanje gospodarske rasti in povrnitev zaupanja tujih vlagateljev v Slovenijo uvesti nov način razmišljanja, nove poslovne modele in predvsem z zadolževanja preiti na stabilno in vzdržno rast. Novi poslovni modeli bodo prinesli nove izdelke in tudi nova delovna mesta. Pri tem pa gospodarstveniki ne smejo čakati le na ukrepe države.

Slovenija je namreč zelo odprto gospodarstvo, zato je treba po Svilanovih besedah začeti iskati poslovne priložnosti in sodelovanje tudi z drugimi državami, ne le tistimi iz soseščine, ki se spopadajo s podobnimi težavami kot mi. Slovenija ima priložnost, da izkoristi svoje prednosti, ki so prožnost, dobra lega in sposobni ljudje, je dodal.