Za zemeljski plin najmanj odštejejo prebivalci Luksemburga. Foto: BoBo
Za zemeljski plin najmanj odštejejo prebivalci Luksemburga. Foto: BoBo
Prebivalec Berlina v povprečju za kilovatno uro električne energije odšteje 28 centov. Foto: BoBo
Evropejci težko plačujejo energetske položnice

V zimskih mesecih velik delež položnic za vsako gospodinjstvo predstavlja ogrevanje, še posebej če je v uporabi plin ali elektrika. Položnice za ogrevanje so zaradi tokratne mile zime malce nižje kot leta 2012. Po podatkih agencije za energijo je bila tako npr. poraba zemeljskega plina vseh odjemalcev v Sloveniji v zadnjih treh mesecih lanskega leta za tri odstotke manjša kot konec leta 2012.
Največ energije v slovenskih gospodinjstvih - skoraj dve tretjini - porabimo za ogrevanje prostorov. Zadnji statistični podatki za leto 2012 kažejo, da se v Sloveniji največ - 40 odstotkov - ljudi ogreva z lesnimi gorivi.
Električno energijo za ogrevanje uporablja slaba četrtina gospodinjstev, zemeljski plin 10 odstotkov, nekaj manj kot tretjina gospodinjstev pa uporablja druge energente. Cene elektrike in plina so v Evropski uniji zelo različne. Pri nas je za kilovat električne energije treba odšteti 19 centov, za kilovatno uro plina pa osem centov.
Elektriko najceneje plačujejo Švedi, plin Luksemburžani
In kaj pokaže primerjava med cenami električne energije v evropskih državah? Kilovatna ura elektrike je najcenejša na Švedskem. V Stockholmu kilovat električne energije stane dobrih 11 centov. Elektrika je najdražja v Berlinu, in sicer za kilovatno uro Berlinčani odštejejo dobrih 28 centov. Ljubljana je z 19 centi v zlati sredini, podobno ceno imajo tudi v Zagrebu in Dublinu. Poglejmo še cene plina. Tudi te se močno razlikujejo.

Najdražja je tokrat Švedska s 15 centi za kilovatno uro. Ljubljana je z nekaj več kot osmimi centi na kilovatno uro nekoliko nad povprečjem, skupaj s Prago, Madridom in Zagrebom. Najcenejši je plin v Luksemburgu.
Najhuje je v Grčiji
Skrbijo pa podatki o tako imenovani energetski revščini, s katero označujemo nezmožnost plačevanja energetskih stroškov. Najhuje je v Grčiji, kjer je takih skoraj tretjina, za malenkost bolje je na Hrvaškem, v Bolgariji, Romuniji in Latviji, v Sloveniji pa je na robu energetske revščine vsak peti prebivalec.
V Sloveniji največ električne energije ne porabimo za ogrevanje, ampak za delovanje večjih gospodinjskih aparatov, kot so hladilniki, pralni stroji in drugo.

Evropejci težko plačujejo energetske položnice