Delta Holding za Istrabenz ponuja 85 evrov, Tuš 81, Infond Holding pa 80 evrov. Foto: RTV SLO
Delta Holding za Istrabenz ponuja 85 evrov, Tuš 81, Infond Holding pa 80 evrov. Foto: RTV SLO
Andrej Vizjak
Kad in Sod v primeru Tuševe ponudbe za Istrabenz gotovo ne bosta odločila samo na podlagi oddane ponudbe, meni Vizjak. Foto: EPA

Za Istrabenz se v Delti, ki jo vodi Miroslav Mišković, potegujejo, ker se tudi sami ukvarjajo s trgovsko in živilsko dejavnostjo, ker ta posel poznajo, so v njem dobri in ga ocenjujejo kot dobro naložbo, piše Delo.

Delta Holding za Istrabenzovo delnico tako ponuja pet oziroma štiri evre več kot Tuš in Infond Holding. Management Istrabenza, ki je v preteklosti razmišljal o menedžerskem odkupu, se v boj za delež državnih skladov še ni vključil. Po besedah predsednika uprave Igorja Bavčarja pa uprava ni povezana s kakšno od prispelih ponudb.

Kadu in Sodu je ponudbo za nakup Istrabenzovih delnic najprej poslal Infond Holding, drugi največji lastnik Pivovoarne Laško, ki je za delnico ponudil 80 evrov. Sledila je ponudba Tuša za 81 evrov na delnico. Vse navedene cene pa so nižje od tržne, saj se je v petek tečaj na Ljubljanski borzi oblikoval pri 118,43 evra.

Vroča tekma Tuša in Infond Holdinga
Časopis dnevnik tako piše, da naj bi Kad in Sod resno razmišljala o možnosti, da bosta prispele ponudbe obravnavala le kot vstopnico za nadaljnje razgovore. Vročo tekmo Tuša in Infond Holdinga za Istrabenz pa napoveduje tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je za Delo povedal, da se Kad in Sod v primeru Tuševe ponudbe za Istrabenz gotovo ne bosta odločila samo na podlagi oddane ponudbe in kar sklenila pogodbo, temveč pričakuje transparenten javni postopek, kjer se bodo soočili različni ponudniki.

Država bo verjetno zagovornik podobnega prostopa, kakršen je bil izpeljan pri prodaji Merkurja. Torej javna dražba, na kateri se bo maksimirala cena in ki jo bo dobil tisti, ki bo odštel največ, je dodal Vizjak.