Več kot 500 zaposlenih je prijavilo za 15 milijonov evrov neporavnanih plač. Foto: BoBo
Več kot 500 zaposlenih je prijavilo za 15 milijonov evrov neporavnanih plač. Foto: BoBo

Upniki letalske družbe Adria Airways v stečaju so sicer prijavili za skupno 151 milijonov evrov terjatev, od česar jih je stečajni upravitelj priznal za 87,7 milijona evrov. Priznanih zavarovanih in navadnih terjatev pravnih in fizičnih oseb je za 72,6 milijona evrov.

Sorodna novica Holger Kowarsch: Adria Airways lahko na trgu preživi brez strateškega partnerja

Priznanih terjatev nekdanjih zaposlenih, bilo jih je več kot 500, pri katerih gre v veliki večini za prednostne terjatve, pa je za 15,1 milijona evrov, je razvidno iz osnovnega seznama preizkušenih terjatev, ki ga je na spletni strani Ajpesa danes objavil stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Med priznanimi je poleg Kowarscheve tudi prednostna terjatev Svena Kukemelka, ki je vodil Adrijino letalsko šolo in je bil nekaj časa hkrati v vodstvu Adrie Airways odgovoren za sektor operative, v znesku 47.700 evrov.

Dolg seznam upnikov

Ameriška družba za lizing letal Aerocentury ima štiri milijone evrov priznane navadne terjatve (in za 37,5 milijona evrov prerekane), ameriški Rolls-Royce Corporation za 2,1 milijona evrov navadne terjatve.

Ločitveno pravico imajo z zavarovanjem s stavbno pravico na poslovni stavbi in zemljiščih Adrie Airways na brniškem letališču priznane družba 8900973 Canada Ltd (3,6 milijona evrov), banka Bank of America Merrill Lynch (1,3 milijona evrov) ter družbi iz Irske EIC Aircraft Leasing (195.000 evrov) in Sasof III Aviation Ireland (106.000 evrov), zadnji dve imata poleg tega še 4,3 milijona evrov in 1,6 milijona evrov navadnih terjatev. Letalski lizingodajalec Regional One ima priznano navadno terjatev v znesku 942.000 evrov.

Sorodna novica V Adrijini letalski šoli tečajnike zavajali vse do njenega konca

Upravljavec ljubljanskega letališča Fraport Slovenija ima 4,2 milijona evrov vredno ločitveno pravico, zavarovano z napajalno enoto (APU) v stavbi na letališču, in 255.000 evrov navade terjatve.

Banka Intesa Sanpaolo ima za 4,5 milijona evrov pogojne terjatve, ki se bo udejanjila, če bo morala banka vračati zneske kartičnih plačil.

Priznane navadne terjatve ima več letališč, med njimi letališči v Tirani (1,7 milijona evrov) in Bruslju (222.000 evrov). Propadli švicarski regionalni letalski prevoznik Darwin Airlines, ki ga je Adria prevzela, potem ko je dobila nemške lastnike 4K Invest, ima priznano terjatev v znesku 455.000 evrov.

Sorodna novica Nekdanji nacionalni ponos Adria Airways po 58 letih prizemljen

Evropska kontrola zračnega prometa Eurocontrol ima priznano navadno terjatev v znesku 2,1 milijona evrov, Javna agencija za civilno letalstvo RS pa v vrednosti 114.000 evrov.

Finančna uprava RS (Furs) ima 162.000 evrov prednostne in 139.000 evrov navadne terjatve, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) 58.000 evrov prednostne ter Zavod za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) 367.000 evrov prednostne terjatve, kaže seznam terjatev.

Za dobrih šest milijonov evrov stečajne mase

Stečajna masa Adrie Airways znaša po Pustatičnikovi oceni iz februarja okoli 6,2 milijona evrov, od tega je likvidacijska vrednost stavbne pravice na poslovni stavbi z zemljišči ocenjena na 3,15 milijona evrov.

Med premoženjem so še blagovna znamka, ki je trenutno na prodaj za 100.000 evrov, simulator letenja in delež v Adrijini letalski šoli.

Pustatičnik je konec januarja že prodal letalska dovoljenja Adrie Airways, ki jih je za 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Foto: BoBo
Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik. Foto: BoBo

Žalostno slovo nekdanjega nacionalnega ponosa

Adria Airways je v stečaju končala oktobra lani. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa spoprijemala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Stečajni upravitelj je na začetku marca letos izbral izvajalca za izredno revizijo poslovanja Adrie Airways, da bi proučili morebitno odškodninsko odgovornost nekdanjih zastopnikov, policija pa preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije.