Časopis Večer so maja kupila podjetja v krogu Martina Odlazka. Foto: MMC RTV SLO
Časopis Večer so maja kupila podjetja v krogu Martina Odlazka. Foto: MMC RTV SLO

Zagotovilo je, da za zaposlene ne bo sprememb, je za STA povedala predsednica Sindikata novinarjev časopisa Večer Branka Bezjak.

Vodstvo družbe je zagotovilo, da po 1. septembru ne bo sprememb glede opravljanja dejavnosti, tako med drugim tudi ne za zaposlene ne za pogodbene delavce, ki sodelujejo pri ustvarjanju vsebin, je dejala Bezjak. "Za zdaj smo zadovoljni. Upamo, da se bodo zagotovil držali," je dodala.

Kadrovska struktura je bila v preteklosti že prilagojena in dodatnih krčenj ne bi prenesli, je dejala Bezjak. Po njenih besedah so dobili tudi zagotovilo, da se bodo začrtane usmeritve, kot je strategija digitalizacije, izvajale naprej. Tudi vodstvo naj bi za zdaj ostalo isto.

Po delitvenem načrtu, ki je bil 20. julija objavljen na spletnih straneh Ajpesa, bo 1. septembra ustanovljena nova družba Večer mediji, na katero bo s Časnika Večer prenesena dejavnost založništva skupaj s 94 zaposlenimi.

Sorodna novica Na Primorskih novicah odpuščanja zaposlenih

Večer pod imperij Martina Odlazka

Novoustanovljena družba bo glede na načrt dobila novega lastnika. Po neuradnih informacijah naj bi 100-odstotni delež kupila podjetja pod okriljem Martina Odlazka. Radio Slovenija je 21. julija poročal, da naj bi Odlazek mariborski časopis kupil za dobra dva milijona evrov.

"Del družbe Časnik Večer je v postopku prodaje, katerega del je tudi izčlenitev dela dejavnosti založništva in prenos zaposlenih z vsemi pravicami na novoustanovljeno družbo Večer mediji, in sicer z dnem 31. avgust 2021. Poslovne deleže novoustanovljene družbe Večer mediji bo nato predvidoma prevzelo šest novih družbenikov," je za STA povedal direktor družbe Časnik Večer Miha Klančar.

Na dodatna vprašanja med postopkom ne more odgovarjati, pravi. "Podrobnosti postopka do takrat ne moremo podrobneje komentirati. Zagotovimo pa lahko, da sam postopek ne bo vplival oziroma ogrozil poslovanja in opravljanja dozdajšnje časopisno-informacijske dejavnosti. Večer bo ostal verodostojen in profesionalen medij, eden od stebrov novinarstva tako v nacionalnem kot lokalnem okolju ter tako ohranil zaupanje bralcev," je zagotovil Klančar.

Profesionalen in verodostojen medij

Družba Časnik Večer v lasti družbe 2HT invest naj bi poslovala še naprej, ukvarjala naj bi se s svetovanjem in storitvami, a pod novim imenom, to je T2H s sedežem v Ljubljani. Skupina Večer je že aprila 2019 prodala celoten portfelj revij, ki izhajajo pod njenim okriljem. Večer revije je kupil Svet24, Tretje revije družba Media24, Podjetje za informiranje, ki izdaja pomurski Vestnik, pa Radio Maxi. Svet24 sodi pod okrilje skupine Media24, ki jo obvladuje Odlazek, medtem ko je družba Radio Maxi v lasti Radia Maksi, katere lastnik je Infonet media, katere solastnik je prav tako Odlazek.

Zaposleni na Večeru so ob objavi delitvenega načrta na Ajpesu v skupni izjavi zapisali, da je Večer "verodostojen in profesionalen medij, ki je eden od stebrov novinarstva tako v nacionalnem kot lokalnem okolju, zato potrebuje odgovornega lastnika s strategijo in vizijo razvoja ter s tem tudi vnaprej neodvisno uredništvo, zavezano javnosti".

Digitalni razvoj

Ocenili so, da je Večer dobro začrtal svoj digitalni razvoj ob ohranjanju tiskane izdaje in predvsem relevantnih vsebin, pri čemer so zaposleni pri opravljanju svojega dela zavezani visokim profesionalnim in etičnim standardom ter kakovostnemu novinarstvu.

Poudarili so, da je za obstoj in razvoj Večera, ki ima ob mariborski redakciji razvejano dopisniško mrežo v regijah in Ljubljani, ključna nadaljnja podpora lastnika v začrtani smeri.

"Vsakršna interesna preigravanja, ki jih je Večer v preteklosti že moral prestati, bi lahko medij ogrozila in so nedopustna. Lastniška sprememba v Večeru bo imela nesporno pomemben vpliv tudi v širšem medijskem prostoru oziroma za širši medijski prostor, saj odpira tudi vprašanje pluralnosti oziroma koncentracije medijskega lastništva – tudi v tem pogledu pričakujemo, da bo transparentno in celovito pojasnjena," so navedli.

Se ne bo s prodajo časopisa Večer spremenilo nič?