Foto:
Foto:
Peter Puhan
Puhanu je bolj zadišala služba na Delu. Foto: RTV SLO

Predsednica nadzornikov Jelka Šinkovec je dejala, da bo položaj nastopil v petek. Menjava direktorja je bila potrebna, ker je dozdajšnji direktor brez odpravnine zapustil ta položaj in na mestu predsednika uprave Dela zamenjal Danila Slivnika. Na tej funkciji je bil od aprila letos.

Za menjavo delovnega mesta se je odločil, ker meni, da bo lahko na novem delovnem mestu lažje uresničeval svoje cilje. Puhan, ki je bil velik zagovornik projekta povezovanja z Deustche Bahnom, je sicer še eden v vrsti generalnih direktorjev SŽ-ja, ki ni ostal na položaju cel, torej štirileten mandat. Tega je "zdržal" le Marjan Rekar.

"Zaveda se problemov"
Schara je na svojo prejšnjo funkcijo prišel, ko je tragična nesreča na železniškem prehodu Cirkovce odnesla Rajka Satlerja. Potegoval se je tudi že za direktorja Kliničnega centra. "Njegova predstavitev je bila zelo konkretna. Dotaknil se je rešitev, ki zadevajo tako potniški kot tovorni promet. Konkretno se je dotaknil reševanja problematike železnic, ki potrebujejo zagon. Schara se zaveda problemov," je odločitev utemeljevala in 44-letnega matematika in magistra MBA-ja opisovala prva nadzornica.

Ogromno težav
Težav železnic ni malo. Polletje so sicer končale z 18,5 mio. evrov čistega dobička, nameravajo pa poslovanje izboljšati s strateškim načrtom do 2015. Podjetje se namreč še zmeraj otepa neporavnanih dolgov in izgub, ki so v prvih šestih mesecih nanesle 67 milijonov evrov. Slovenske železnice so se po besedah nekdanjega direktorja znašle v težkem položaju, saj liberalizacija na tem trgu pomeni vse močnejšo konkurenco, koncentracija panoge pa vodi v dominacijo vodilnih panožnih velikanov.

Številni zahtevni projekti
Pred novim direktorjem je tudi izpeljava oziroma vsaj začetek posodabljanja železniške infrastrukture, da o drugem tiru Koper-Divača niti ne govorimo. Še julija pa so se ubadali s tem, kako do denarja za julijske plače zaposlenih. Naposled so bile te izplačane - mošnjiček je za 30 milijonov evrov razvezala vlada.

M. K.