Čuk je dejal, da so kaznovani zato, ker so dajali popuste, ne zato, ker bi kovali dodatne dobičke na račun cene vozovnic. Foto: EPA
Čuk je dejal, da so kaznovani zato, ker so dajali popuste, ne zato, ker bi kovali dodatne dobičke na račun cene vozovnic. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenja žičničarjev Slovenije Marjan Čuk je pojasnil, da bo skupna globa znašala okoli dva milijona evrov, ker se borijo za preživetje, pa bodo določeni smučarski centri razmišljali o prenehanju delovanja, saj kazni ni mogoče plačati, ker denarja ni.

Čuk je dejal, da so kaznovani zato, ker so dajali popuste, ne zato, ker bi kovali dodatne dobičke na račun cene vozovnic. Dodal je, da so se žičničarji dogovarjali le o enotni smučarski vozovnici za tekmovalce in trenerje, ki pa ni v komercialni prodaji. Kartelno dogovarjanje, kakršnega jih je obtožil urad za varstvo konkurence, je zavrnil in ugotovitve označil za konstrukt.

Cene dnevnih smučarskih vozovnic 2010/2011

PredprodajaRedna prodaja
Krvavec26 evrov 29 evrov
Rogla 26 evrov 29 evrov
Pohorje27 evrov 29,5 evra
Kr. Gora26 evrov 29 evrov
Kanin 24 evrov še ni podatka
Cerkno 24 evrov 28 evrov

Žičničarji se bodo zoper odločbo urada pritožili, saj globe ni sposoben plačati nihče, saj denarja nimajo nikjer vzeti. Varuh konkurence je oglobil RTC Krvavec, Unior, ATC Kanin Bovec, Hotel Cerkno, ŠC Pohorje, RTC Žičnice Kranjska Gora pa tudi samo združenje, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. Po ugotovitvah urada je kartelno dogovarjanje trajalo deset let, ne izključujejo pa niti tega, da so se o cenah smučarskih vozovnic dogovarjali še dlje časa. Po nekaterih ocenah so morali smučarji plačevati tudi do četrtino dražje vozovnice, kot bi jih, če bi na trgu obstajala konkurenca.