Zlato je na Kitajskem statusni simbol in znamenje sreče. Foto: EPA
Zlato je na Kitajskem statusni simbol in znamenje sreče. Foto: EPA

Kitajci so s to potezo dobili možnost privlačnejše naložbe, obenem pa se državi obeta prednost pred svetovnimi cenami zlata, poroča Reuters.
Z letošnjim 20-odstotnim padcem šanghajskega indeksa .SSEC in cenami zlata, ki so kljub rahlemu padcu od juijskega rekorda še vedno 9 odstotkov višje, vse več vlagateljev kupuje surovo zlato, da bi tako razpršili svoje premoženje.

Omejitve, postavljene besneči lastniški špekulaciji, bi lahko tudi pognale vlagatelje v premik nekaj svojih sredstev v zlato, ki je za mnoge statusni simbol in znak sreče. Špekuliranje o večjem kitajskem povpraševanju je cene zlata ta teden pognalo na najvišjo točko zadnjih dveh tednov, in sicer na 1.200 dolarjev za unčo.
Srednji razred lačen zlata
Analitiki na Kitajskem že opažajo rastočo smernico odmika s trga nepremičnin na trg zlata. To naj bi prispevalo k izjemno visoki ceni zlata, vlagatelji pa se zdaj bojijo, da bo kitajska vlada skušala ta trg ohladiti, saj so jim nepremičnine prinašale veliko denarja.

Vlagatelji že dolgo stavijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Kitajska prehitela Indijo kot največji potrošnik na svetu. Poteza Pekinga, da več domačim bankam pusti, da izvažajo in uvažajo surovo zlato, še poudarja "zlato lakoto" kitajskega rastočega srednjega razreda.
Vse več tujih podjetij naj bi se včlanilo v Šanghajsko zlato borzo, analitiki pa pričakujejo tudi, da bo Peking razrahljal omejitve na tem trgu.