V pivovarni poskušajo čim hitreje sanirati poslovanje skupine. Foto: MMC RTV SLO
V pivovarni poskušajo čim hitreje sanirati poslovanje skupine. Foto: MMC RTV SLO
uprava, laško, zorko
Uprava Laškega pričakuje, da bi ta teden lahko dosegli dogovor o reprogramu posojil. Foto: MMC RTV SLO
Laščani v Ljubljani

Prvi mož Laščanov verjame, da so z zamenjavami v upravi družbe pretekli teden povzročili kar nekaj nemirov, a po njegovih besedah to v ničemer ni zamajalo delovanja Pivovarne Laško. "Zavedamo se, kaj je naša naloga, in jo redno opravljamo. Naša naloga je plačevati kredite in skrbeti za razvoj. Od lastnikov in bank pa pričakujemo, da nam to omogočajo," je dejal.

Odstope v preteklem tednu je označil za sklop subjektivnih odločitev. "Najlažje je zapustiti barko, drugo pa je stati in opraviti, kar je naša naloga. Marsikdo od mene verjetno pričakuje, da bom odstopil. Jaz ne nameravam odstopiti, to je naloga nadzornega sveta," je povedal Zorko.
Odstop Kebeta znan že več kot mesec
Dodal je, da ima v svojo ekipo popolno zaupanje in zanikal navedbe v medijih, da bi se s komer koli pogajal o nagradi za svoje delo. Meni, da so nedavni dogodki posledica poskusov destabilizacije skupine iz ozadja. Kdo naj bi stal za temi poskusi, Zorko ni povedal.
V povezavi z dokapitalizacijo družbe ni želel komentirati nobenih imen, ki so se pojavljala v medijih, ki naj bi v laško pivovarno vložila 100 milijonov evrov. To naj bi bili Orbico, Panvita in zdajšnji lastniki pivovarne.
Dotaknil pa se je tudi odstopa predstavnika delavcev v nadzornem svetu Andreja Kebeta in pojasnil, da je bil njegov odstop napovedan že pred mesecem in pol, in sicer iz zdravstvenih razlogov.
"Kdor ni želel prevzeti odgovornosti, je odšel"
"Moje napetosti z Mačkoškom pa so druga zgodba. Nikoli nisem rekel, da tega ne bo na nadzornem svetu in da z odstopom gospoda Šege potrebujem sodelavko, sodelavca, ki bo lahko takoj nadaljeval delo, ker pivovarna nima veliko časa za pomembne odločitve. Vsi tisti, ki pa niso sposobni prevzeti nase odgovornosti, so se umaknili in zlorabili institut imenovanja novega člana uprave, da so izrazili svoje nestrinjanje," je Zorko komentiral odstop nadzornika Marjana Mačkoška, ki se ni strinjal z imenovanjem nove članice uprave Mirjam Hočevar.
Ta je pojasnila, da imajo pripravljen načrt dezinvestiranja, kar so banke tudi postavile kot pogoj za reprogram posojil.
Podpirajo konzorcij za prodajo Mercatorja
Po Zorkovih besedah podpirajo nastanek konzorcija, ki ima v lasti okoli 60 odstotkov Mercatorja, k čemur je pred kratkim pozval NLB, v Laškem pa za zdaj poziv še obravnavajo.
Predlog, da se v paketu proda okoli 60-odstotni delež Mercatorja, je za upravo Pivovarne Laško "nov moment" pri prodaji premoženja in je sprejemljiv, če bodo banke "finančno usposobile" skupino do priliva denarja iz te prodaje, je dejal. Pripravljajo tudi osnutek pogodbe za prodajo Mercatorja Agrokorju, v NLB-ju pa pripravljajo sporazum o skupnem nastopu pri prodaji Mercatorja.

Laščani v Ljubljani