Foto:
Foto:
false

Gymnasium.eu je enourna oddaja, ki poteka v živo v sredinem večernem terminu med 20. in 21. uro na Prvem programu Radia Slovenija. Letos smo projekt razširili in ga pripravili skupaj z Evropskim parlamentom, Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Multimedijskim centrom RTV Slovenija.

V petnajstih tekmovalnih radijskih oddajah bo sodelovalo 16 slovenskih srednjih šol oziroma ekip (trojk), ki bodo razpravljale o evropskih politikah. Osnovni namen oddaje je dvigniti zavedanje mladih o delovanju Evropskega parlamenta in jih spodbuditi k razmisleku o evropskih temah, o katerih razpravlja tudi Evropski parlament. Mladi bodo izvedeli veliko novega o evropskih vprašanjih, temah in politikah, naučili se bodo razpravljati vljudno in spoštljivo o pogosto tudi kontroverznih temah, skladno z demokratičnimi standardi, ki veljajo v Evropskem parlamentu. Z javnim nastopanjem in nastopanjem v živo si bodo mladi krepili svojo samozavest, naučili se bodo svoje razmišljanje in argumente ustrezno oblikovati. Tako bomo spodbudili tudi njihovo kritično razmišljanje in aktivno državljanstvo. V oddajah bodo sodelovali tudi slovenski evropskih poslanci, ki jim bodo ekipe zastavljale konkretna vprašanja o temah, o katerih razpravljajo ‒ tako bomo evropske politike približali ciljni skupini, mladim pa omogočili stik z odločevalci na evropski ravni.
Radijske oddaje bomo v živo prenašali tudi v video-prenosu na 4D in mobilni aplikaciji.
Mobilna aplikacija
Od letošnje sezone naprej živi Gymnasium.eu tudi na spletu. Na mobilni aplikaciji Gymnasium.eu/G.eu bo dostopno gradivo za debate, razlaga pravil in navodil, arhiv oddaj, tam bosta potekala glasovanje in spletna debata, namenjena sošolcem, mentorjem, evropskim poslancem, žiriji, ustvarjalcem, in – pomembno – šolam, ki jim žreb ni bil naklonjen. Tako se razprava nadaljuje tudi po pretečenih 60 minutah v etru. Sodelovanje v spletni debati bo nagrajeno (glej Pravila, točkovanje in nagrade).

Tekmovanje bo potekalo po sistemu izpadanja. V 1. krogu bo tekmovalo vseh 16 izžrebanih šol (osem oddaj), v 2. krogu (štiri oddaje) bodo obravnavane teme zahtevnejše, 3. krog (ali polfinalni oddaji) bo potekal na terenu, na eni od sodelujočih šol, finalna oddaja pa v prostorih Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V sredo po oddaji bosta na mobilni aplikaciji dosegljiva avdio-posnetek (tudi na spletnih straneh 1. programa Radia Slovenija) in video-posnetek celotne oddaje, v četrtek bo oddaja podnaslovljena (za naše gluhe in naglušne poslušalce), ogledali pa si boste lahko tudi krajši film iz zakulisja oddaje, ki ga bodo posneli in pripravili dijaki Srednje medijske in grafične šole Ljubljana. Spremljate nas lahko tudi v podcastu.
V sodelovanju z Evropskim parlamentom

Projekt sofinancira Evropska unija v okviru subvencijskega programa Evropskega parlamenta za dejavnosti obveščanja. Evropski parlament ni bil vključen v pripravo projekta in ni odgovoren za informacije in stališča, podana v okviru projekta, niti ga ta ne zavezujejo. Za projekt so skladno z veljavno zakonodajo odgovorni le avtorji, intervjuvanci in uredniki programa ter tisti, ki ga oddajajo. Parlament tudi ni odgovoren za neposredno ali posredno škodo, ki bi nastala zaradi izvedbe projekta.